Въпросите, които затрудняват всички на интервю за работа – как да им отговорим? (част III)

Въпросите, които затрудняват всички на интервю за работа – как да им отговорим? (част III)

Последна част от съветите, насочени към една от най-неудобните части на едно интервю за работа – неловките, но задължителни въпроси, които често ни остават с вързани ръце или по-скоро – с вързан език. Ето още няколко примера и предложения как бихте могли да реагирате, когато ви зададат един от тези въпроси.

  1. „Как предпочитате да работите – сам/а или в екип?“

За да отговорите на този въпрос правилно отново е добре да познавате профила на компанията, за която кандидатствате. На някои места екипната работа е в ядрото на продуктивността и добрите резултати. Други типове организации пък, предполагат ангажименти, които могат да се делегират на отделни служители, които сами да носят отговорност за тях. Във всеки случай не трябва да изглеждате като краен единак или като човек, който не може сам да взема решения и за това има нуждата от екип около себе си.

Как да отговорите?

Ако профилът на компанията ви е ясен, то насочете везните в една от двете посоки. При положение, че се съмнявате, отбележете, че и двата начина на работа имат своите плюсове и минуси. Че, например, харесвате възможността да работите в екип, тъй като това винаги води до развиването на нови умения, но също така държите на независимостта, която ви дава работата сам, защото вършите задачите по-бързо, без да бивате прекъсвани и да съгласувате всяко свое действие с други хора.

  1. „Защо напуснахте последната си работа?“

В никакъв случай не използвайте момента да нападнете последния си работодател и да наговорите куп тежки неща по негов адрес. Това ще създаде лошо впечатление на интервюиращия (ако след време напуснете тази компания, същото ли ще говорите и за нея?), а и нещо повече – ако кандидатствате за работа в същия бранш, много вероятно е бившият ви и настоящият мениджър да се познават.

Как да отговорите?

Тук може да си позволите доза баналност – отговорете простичко, че имате нужда от нови възможности и хоризонти за развитие, без да изпадате в подробности за ситуацията и по-дълбоките и негативни мотиви, които са ви накарали да напуснете предишната си позиция.

  1. „Пренебрегвали ли сте почтеността си заради свой колега или мениджър?“

Този въпрос цели да изпита вашите етика и морал. Тук отново можете да тръгнете по хлъзгавата пътека и да издадете твърде много подробности за бившата си месторабота, колеги или мениджъри. Често се случва, когато тръгнете с идеята да докажете своя стоицизъм, да разкажете ситуация, която може да компрометира конкретен човек или екипа ви на предишното работно място.

Как да отговорите?

Бъдете честни, но спестете подробностите. Ако е имало такъв момент, то признайте го, обяснете вашата позиция и реакция, но не изпадайте в детайли и не споменавайте имена.  Бъдете лаконични, искрени, но твърди в позицията си да не разкривате повече.

  1. „Какво заплащане очаквате?“

Несъмнено една от най-неловките теми – обикновено не само за вас, но и за интервюиращия. Този въпрос обикновено се задава с цел да се разбере дали съответната компания може да си ви позволи, но и за да се види дали имате ясна преценка за цената на услугите във вашата конкретна сфера – т.е. до колко е реалистична и професионална самооценката ви.

Как да отговорите?

Добре е да сте запознати със заплащането на типа труд, който извършвате във вашата сфера. Ако интервюто не предполага – както често се случва – да бъдете напълно директни, то винаги можете да предприемете друг подход. Например: „Нека на първо място уточним подробно конкретните изисквания и очаквания за позицията, за да мога да преценя и да ви отговоря.“  Ако искате да бъдете категорични, но меки, и да прехвърлите учтиво топката в ръцете на евентуалния ви работодател, бихте могли да реагирате така: „За мен е важно да намеря работа, която ми допада. Убеден съм, че заплащането, което предлагате, е съобразено с пазара и стойността на този тип работа.“ С други думи – покажете, че уважавате себе си, но и покажете очакване, че и компанията е на високо и конкурентоспособно ниво.

Част I

Част II

Свързани публикации