Защо емоционално интелигентните хора комуникират по-добре?

Защо емоционално интелигентните хора комуникират по-добре?

В бизнес средите емоциите често имат негативен профил – те са „причинителите“ на някои твърде спонтанни реакции или решения, които биват виждани като ирационални, необмислени, погрешни. Въпреки това, емоционалната интелигентност е нещо, което всъщност може да има изключително важно и положително влияние върху работата ви.  Затова винаги е добре – освен че е приятно – да имате хора, които са с висока емоционална интелигентност в екипа си или да работите с такива партньори. Комуникацията с тях винаги е на съвсем друго ниво, а както знаем, добрата комуникация е задължителна основа за добрия бизнес. Но нека да кажем – защо всъщност емоционално интелигентните хора комуникират по-добре? И какво вие бихте могли да заимствате от поведението им?

  1. Не пренебрегвайте “общите приказки“

Не само, че емоционално интелигентните хора не пренебрегват важността на т.нар. “small talks”, но и не играят с досадните клишета, а наистина показват лично отношение към всички около себе си. Дори да ви търсят за услуга или да изискват нещо от вас – например допълнителна задача от шефа ви – преди това ще отделят няколко минути да попитат (искрено) как сте, какво се случва с вас и прочие. А това изцяло променя реакцията ни към въпроси като „Ще успееш ли да се заемеш с тази задача?“ или „Ще можеш ли да ми помогнеш?“.

  1. Казвайте „благодаря“

Но не онова отнесено „благодаря“, гледайки в стената или обувките си, а искрено  – с усмивка, поглед в очите, без излишен патос. Това показва уважение към дадено усилие или нещо, което някой е направил, а подобни неща винаги действат мотивиращо.

  1. Бъдете отворени към различни перспективи

Всеки от нас има своя собствена гледна точка, изградена от множесвто фактори. Тя често е непоклатима и трудно се променя. Важно е обаче да можем да излизаме от нея – като да сваляме очилата си за момент и да погледнем през чуждите. Не е нужно да се чувстваме комфортно в тях, да виждаме чисто и ясно. Самият опит за разбиране и новата перспектива са важни. Дори да не я разбираме напълно, тя би но казала много за човека, на когото принадлежи, неговите виждания, решения, начин на мислене. А така разбирателството между нас става много по-добро.

  1. Анализирайте слабостите си

Емоционално интелигентните хора много добре осъзнават, че не са перфектни и че самочувствието им си има граници, които е добре да познават. Важно е да бъдете достатъчно честни пред себе си и да признаете, че сте сгрешили в дадена ситуация или поне, че бихте могли да се справите по-добре. Така ще можете да анализирате случилото се, да разберете какво не е било наред и да се опитате да се подобрите, поправяйки грешката. Кой не би оценил такова качество у някого?

  1. Поощрявайте искрено…

Хората усещат фалшивите комплименти и похвали, затова не се хабете с такива. Казвайте добра дума винаги, когато това е заслужено, и не спестявайте поощрение – това е един от най-приятните и силни начини да повдигнете мотивацията на някого около вас.

  1. … но и критикувайте конструктивно!

Това е не по-малко важно – докато поощренията мотивират, то критичната обратна връзка провокира развитие, промяна и по-голямо усилие. Важно е да балансирате умело между двете – да не изпадате в „разглезващи“ похвали, но и да избягвате крайно острите критики, които отиват отвъд доброто желание. Най-добре е винаги, когато давате обратна връзка, да има по-малко и от двете.

  1. Покажете страстта си

Емоциите наистина са един от основните методи на убеждение. Ако защитавате позиция или идея, зад която стоите, винаги го правете с неподправена страст – развихрете се свободно. Защото ако самите вие не сте страстно убедени в тази идея, то кой друг би се съгласил, че сте прави?

  1. Научете се да държите гнева си под контрол

Всички се ядосваме и се случва да излизаме извън себе си от гняв. Това е разбираемо, да, но въпреки това е добре да се избягва. Мислете за гнева ви като за огън – може да бъде полезен инструмент, но ако не го контролирате, би могъл да излезе от контрол и да нанесе твърде много щети.

  1. Извинявайте се

Често е трудно да кажем „съжалявам“, дори и вината да е именно в нас. Важно е обаче да можем да го направим. Така създаваме впечатление на хората около нас, че сме достатъчно зрели да приемем грешките си, да ги признаем и да потърсим извинение за тях. Те виждат един разсъдлив и разумен професионалист, който не гледа себе си и света през „розови“ очила – човек, с когото всеки би се чувствал комфортно и сигурно да работи.

  1. Контролирайте мислите си

Съществува една поговорка – че не можете да спрете „птичето“, което каца в главата ви, но бихте могли да го изгоните, преди да си е свило гнездо. Много от мислите, които ни хрумват спонтанно, не могат да бъдат уловени или блокирани. Но оставени на свобода, те често ни водят до лоши идеи и още по-лоши решения. Да, макар да нямаме контрол над тяхното „пристигане“, важно е да се научим да ги потискаме и игнорираме, да ги изгоним, след като веднъж вече са дошли в главата ни. Това изисква огромна и сериозна сила на волята, но постигната веднъж, тази победа ще ви донесе много.

 

Свързани публикации