Защо най-умните хора са тези, които винаги се учат

Y4P32I1G1K
Warren Buffett чете по 500 страници на ден. Вие по колко четете?

Интернет пространството е залято от съвети за продуктивност и идеи за превръщането им в навик – сутрешен, следобеден, вечерен. Всички сме влюбени в представата за навика – да правим нещо отново и отново, докато то стане толкова лесно, че дори не ни се налага да мислим за него.

Навиците са изключително полезен и мощен инструмент, който прави живота много по-здравословен, успешен и продуктивен. Въпреки всичко опасенията на Michael Simmons обаче са, че те имат един недостатък, за който говорим твърде рядко: навиците стават причина за застой.

Защо е възможно навиците да се превърнат в причина за застой?

За да разберем защо навиците могат да предизвикат застой, трябва да разберем защо са невероятни. Michael Simmons илюстрира това с лична история. Първият път, когато се качил зад волана, едва не станал причина за инцидент на пътя. Искал да натисне спирачките, но вместо това натиснал газта. Страхът вече се четял по лицето на инструктора, когато колата се отклонила от траекторията си, сблъсъкът бил избегнат, а Simmons успял да натисне спирачките. Шофирането на връщане му отнело цялото внимание и усилие.

Години по-късно той може да се наслаждава на напитка и да слуша любимата си музика, докато шофира. Може да говори с някого в автомобила и да не се разсейва. Понякога дори няма съзнателен спомен за пътуването си до вкъщи.

Разликата между първото му качване на мястото на водача и настоящото му шофиране е автоматичността. Автоматичността е невероятното умение на тялото ни да прави нещо, без да мислим за него, след като сме го правили отново и отново. Автоматичността ни прави по-продуктивни.

Въпреки това има един проблем с автоматизирането на действията. Колкото повече се автоматизираме, толкова по-малко мислим как да продължим да учим и да развиваме уменията си, толкова по-малко опитваме нови неща и експериментираме. В резултат заменяме напредъка и случайните находки с ефективност.

Да правите нещата отново и отново не води до подобрение. Joshua Foer – шампион на САЩ по запаметяване и автор, обяснява процеса:

„През 60-те години на 20 век психолозите Paul Fitts и Michael Posner се опитаха да отговорят на този въпрос, като опишат трите стадия на придобиването на ново умение. По време на първата фаза, позната като когнитивна фаза, ние проумяваме задачата и откриваме нови стратегии за по-умелото ѝ постигане. По време на втората, асоциативната фаза, се концентрираме по-слабо, като допускаме по-малко големи грешки и ставаме по-ефективни. Накрая достигаме до онова, което Fitts и Posner наричат автономна фаза, когато сме толкова добри в дейността, колкото има нужда да бъдем, и работим основно на автопилот. През по-голямата част от времето това е нещо хубаво.“

В обобщение: човешките същества не са създадени само да повтарят едно и също нещо отново и отново.

Ученето > Продуктивността

„Дайте ми шест часа, за да отрежа едно дърво, и ще прекарам първите четири в острене на брадвата.“ – Abraham Lincoln

Ето я същността на въпроса: смисълът на навиците е да станем по-ефективни в правенето на едно и също нещо отново и отново. Смисълът на ученето е в израстването чрез правене на неща, които никога преди не сме правили, в предизвикването на собственото ни аз.

Ето какво е предложението на Michael Simmons към всички в интернет.

Нека обръщаме повече внимание на научаването, а не на продуктивността, защото научаването на нещо ново е най-добрата форма на продуктивност.

Нека мислим за това какво научаваме от нещата, които правим, също толкова, колкото мислим за самите неща, които правим.

Нека си поставяме цели за научаване, също както съставяме списъци със задачи.

Нека отпразнуваме това, което сме научили, също като онова, което сме постигнали.

Макар че обучението отнема предварително време, то ни се отплаща вечно. Warren Buffett има право, когато казва: „В общи линии, да инвестирате в себе си е най-доброто, което можете да направите. Всичко, което подобрява собствените ви таланти; никой не може да го обложи с данък или да ви го отнеме.“

Свързани публикации