Защо трябва да си намерим работа веднага след университета

Защо трябва да си намерим работа веднага след университета

Завършването на висше образование като че ли маркира края на един период, поне в народопсихологията на българина. Това е моментът, в който родителите ни смятат, че вече са изпълнили своя дълг към нас, а пък ние, абсолвентите, наивно си мислим, че вече сме уредили живота си. Преходът от безгрижния студентски живот към бизнеса обаче може да е стресов, а и немалко очакват работата и парите да дойдат бързо и лесно след университета, и затова решават да си „починат“, да не бързат да станат сериозни. Това обаче може да е решаваща грешка.

България е една от държавите в Европа, в които има най-висок процент млади хора, които не работят и не продължават обучението си. Това вреди на страната и бизнеса, но най-много вреди на самия вас, защото стартирането на кариера на 30 например е много трудно и почти сигурно ще ограничи дългосрочния ви шанс за израстване, както и ще намали значително шансовете ви да се пенсионирате нормално. Затова:

Започнете веднага

Направете всичко възможно да започнете работа веднага след завършване. Не си взимайте „малко  почивка“ – и без това повечето от вас основно са си почивали през последните 4-5 години. Два часа учене на ден (пред биричка и/или прекъсвани от нотификациите на Facebook) не може да се сравни по никакъв начин с това, което ви очаква в реалната бизнес среда. Затова потърсете активно каквато и да е работа, която ще даде бърз старт на кариерата ви.

Не чакайте перфектната работа

Много малко от вас въобще ще открият такава в цялата си бъдеща кариера, а на старта е още по-трудно. Ако не почнете да работите, после ще става все по-трудно да си намерите работа. Опитът всъщност ще ви помогне да намерите най-подходящата за вас работа, защото ще разберете какво точно значи да влезете в ролята на този или онзи тип професионалист, в една или друга индустрия. Не се притеснявайте, ако се окаже, че първоначалната ви професионална ориентация е била грешка. В днешно време хората средностатистически сменят компаниите (а понякога и професиите си) над дузина пъти в своя живот.

 entrepreneur

(Пре)открийте своите силни и слаби страни

Щастието, продуктивността, а оттам и успехът са производни на това да откриете силните си страни. Малко от нас ги знаят, преди да навлязат на пазара на труда. Университетът дава някаква посока, но съвременните професии на практика доста се различават от това, което се преподава в образователната система. Да не говорим, че невинаги успявате да завършите специалността, която желаете, или пък неориентирани след училище, сте се запътили към професионално обучение, което е било по-скоро престижно в момента, отколкото атрактивно за вас. Повечето от нас откриват силните и слабите си страни по метода на пробата и грешката. Опитът в реална работна среда ще ви помогне да разберете, че сте по-подходящ(а) за кариера в продажбите, макар да сте завършили „Счетоводство“ например или пък обратното. Важното е да осъзнаете кои дейности ви се удават без усилие и ви носят удовлетворение и след това да потърсите кариера в отдел/компания, където подобни умения са част от ключовите компетенции.

Не спирайте да се забавлявате

shadow-198682_1280

Започването на първа работа не означава задължително да се преработвате до забрава, както ще направят някои от най-амбициозните от вас. Като ви казваме „веднага“, това не значи, че не може да изчакате края на лятото. Ще можете да продължите живота си на млад и динамичен човек, дори след като започнете работа. В днешно време редица изследвания показват, че намирането на правилен баланс между работа и личен живот е един от най-важните фактори за продуктивна работа, а преумората е грешка, която вреди и на бизнесрезултатите. Този факт вече се разпознава от много компании и се отразява в стратегиите им по отношение на човешките ресурси.

Вие сте и от поколение, което е привилегировано много по-силно от всички живели преди вас в едно направление – съвременните технологии вече позволяват редица професии да се упражняват с гъвкаво работно време или дистанционно.

Затова, прекрасни млади хора от випуск 2015, септември идва – мислите ли за първата си работа?

Свързани публикации