Представяме ви Аргир Тачев – един от успешно реализираните стажанти на EVN България

Представяме ви Аргир Тачев – един от успешно реализираните стажанти на EVN България

Ние от EVN България сме част от голямото семейство на австрийския енергиен концерн EVN. Присъстваме на българския пазар от началото на 2005 г. На територията на България развиваме дейност в областите разпределение и продажба на електрическа енергия, топлоснабдяване за град Пловдив, търговия с енергия и въглеродни емисии в страната и Югоизточна Европа, както и развитие на проекти в сферата на възобновяемите енергийни източници. Утвърдихме се като един от най-големите работодатели в България с над 2300 сътрудници. За да привличаме нови специалисти към света на енергетиката организираме ежегодна платена стажантска програма „Младежи с бъдеще“.

Аргир Тачев е завършил Технически Университет – София, Филиал Пловдив, като в края на 4 курс от бакалавърската си степен е участвал в стажантската програма „Младежи с бъдеще“ на EVN България. В момента е част от отдел „Мрежов системен оператор“ в компанията.

Как започна твоят път в EVN България и как научи за стажантската програма „Младежи с бъдеще“?

  Моето „приключение“ започна през далечната 2013 година, когато одобриха кандидатурата ми за стажант в тогавашния отдел „Диспечерски център“.

  Как този стаж ти помогна в развитието на професионални знания и умения ?

  Стажът ме доближи до професионалисти с дългогодишен опит, които проявиха желание и търпение към мен и повишиха интереса ми към енергетиката, комутиращата апаратура и релейните защити. Сухата теория от университета изведнъж изглеждаше коренно различно. По време на стажа успях да посетя множество енергийни обекти и да разбера как се управляват, което всъщност свърза учебниците с практиката.

  С какво се занимаваше в началото и как се развиха твоите задължения?

  В началото трябваше да натрупам основни познания за енергийните обекти, след което започнах да изчертавам диспечерски схеми и да поддържам база данни на съоръженията. Към края на стажа си изготвях справки за товарите на подстанциите на територията на дружеството – цяла Югоизточна България.

  Коя беше най-интересната за теб дейност от стажа?

  Най-интересно беше да видя двете страни на управлението на електроразпределителната мрежа. От една страна, диспечерите, които дават нареждания на оперативно-ремонтния персонал, от друга страна, как този персонал извършва превключванията по енергийните обекти.

  Какви са твоите очаквания по отношение на бъдещата ти кариера в компанията?

  Бих искал да продължа да се развивам и да придобивам нови знания и опит. В момента нашата енергийна система търпи тотална трансформация и сме в преходен процес, в който е необходимо да притежаваш умения като гъвкавост и адаптивност.

  Защо би препоръчал EVN България и стажантска програма „Младежи с бъдеще“?

  Бих препоръчал стажантската програма в EVN, защото те среща с реалността и ти дава шанс да „крадеш“ знания от опитни професионалисти. Обръща ти се внимание и винаги ти се помага, когато имаш въпроси.

  Свързани публикации