HR Industry – звездният ден на HR бранша

Корица на каталога на HR Industry 2012 Корица на каталога на HR Industry 2012

Дискусиите покрай създаването на Audit Advice Associates през 2011-а бяха доста обширни и обхващаха общото развитие и бъдеще на HR бранша. Мнението беше, че той постепенно излиза от детските си години и навлиза в по-зряла възраст. Компаниите в сектора вече предлагаха доста и разнообразни продукти и услуги, бяха надраснали стандарта на подбор и обучения, с който започна развитието им в началото на века. Всъщност още тогава вече можеше да се говори за HR индустрия.

Същевременно пред всяка фирма в бранша стоеше въпросът как да се представя и как да продава. Използваха се всякакви варианти – от телефон, имейл и директни продажби на среща до бизнес закуски или вечерни коктейли за представяне на новите продукти и услуги.

Тогава и ни хрумна, че както всички браншове си имат професионални изложения, добре е такова да се направи и за HR. Нещо като Пловдивския технически панаир, но за HR и в София, Това беше и необходима стъпка за развитието на HR бранша и популяризирането му сред по-широките слоеве на бизнеса. Много компании просто не знаеха какви продукти и услуги могат да ползват, за да решат някои от проблемите в работата си.

Такова изложение е и най-подходящата платформа за промотиране на нови продукти, услуги и инициативи. Място да се покажеш и да бъдеш видян. Начин да заявиш, че си някой в бранша. Да покажеш тенденциите в твоята област за следващата година.

Към изложението създадохме и каталог на участниците и фирмите в бранша. Той трябваше да се превърне в един настолен справочник на HR мениджъра и на фирмените ръководства, за да може, при нужда от даден продукт или услуга, да може да се направи справка, да се видят доставчиците и да се избере бързо и лесно с кого да се говори за съдействие и оферта.

През есента на 2011-а взехме окончателно решение за действие и HR Industry стана факт. Първото изложение беше определено за 9 февруари 2012 г. в Интерпред СТЦ. За наша радост Metlife припознаха идеята, довериха ни се и още първата година подкрепиха като генерален спонсор новото изложение. Това партньорство продължава и до днес.

Началото беше трудно и изискваше много разяснителна работа. Не само по нуждата и ползата от участие в такова изложение, но и конкретни дискусии по начините за продажба и позициониране на професионално изложение. Постепенно събудихме доверието и на компаниите в бранша и HR Industry 2012 се проведе с 36 компании – изложители и 250 посетители.

Към HR Industry, още в първата година, организирахме и семинарна програма, която тогава се проведе в два паралелни потока през целия ден. Днес вече потоците са три и се запълват изключително бързо.

Идеята за каталог също се оказа удачна и още първият се получи добре. Той никога досега не се превърна в жълти страници на бранша, но в него, както и в събитието, участват тези, които смятат, че имат какво да покажат за конкретната година. Това беше и е смисълът на HR Industry.

Реклама на HR Industry 2015 на фасадата на хотел "Хилтън" Реклама на HR Industry 2015 на фасадата на хотел „Хилтън“

С годините HR Industry се разви и надмина 50 изложители и 800 посетители. Изложението се превърна и в място за среща на колегите. Да се видят, да поговорят, да обсъдят изложителите и показаните тенденции, продукти и услуги, дори да се снимат заедно за спомен. Този социален елемент не беше планиран от нас, но се оказа много важен. Тогава HR Industry получи допълнението към името си: „Звездният ден на HR бранша“.

На 9 февруари 2021-а предстои десетото, юбилейно издание, което този път ще е изцяло онлайн – напълно в крак с времето.

Очаквайте следващата част на историята, посветена на Employer Branding.
Всички истории можете да видите тук.
Какво разказват другите за JobTiger можете да видите тук.

Публикации от серията