HR Weekend – добре функциониращата професионална общност

Плакат на 12 HR Weekend Плакат на 12 HR Weekend

Историята на HR Weekend е история за приятелство, колегиалност и взаимопомощ, за хубави и незабравими моменти заедно. История за една успешно развита HR общност.

В началото на 2004 година ние със сигурност не бяхме чували за community building. Нямахме и познания за това. Но имахме една идея, която си проправяше път в екипа на JobTiger и вече беше предмет на много обсъждания: Организирането на неформални срещи на HR бранша, където специалистите да могат не само да споделят свободно, но и да общуват и да се опознаят по-отблизо, да се създаде истинска работеща HR общност или поне ефективна мрежа от HR специалисти.

Колебанията ни бяха доста основателни. От една страна, имахме вече доста богата социална програма и всяка допълнителна инициатива претоварваше и без това малкия екип и събуждаше основателни притеснения, че ни разсейва от основния ни бизнес – обявите за работа.

От друга страна, вече съществуваше Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси (БАУРЧР, днес БАУХ) и ние смятахме, че такава организация е по-скоро нейна задача. Като член на асоциацията ние не искахме да изземаме дейности, от които тя потенциално би била заинтересована.

Същевременно годишните конференции на БАУРЧР, както е нормално за големи конференции, поддържаха една по-глобална и обща тематика и един по – формален и официален тон. Тогава беше прието на такива събития да се говори леко приповдигнато за успехите и почти да не се споменават проблемите и неуспехите. Именно те са обаче това, от което се учим най-много. Имахме много информация и обратна връзка от колеги, че имат нужда от по-неформално общуване и обсъждане и на двете страни на инициативите и проектите – и плюсовете, и минусите, и успехите, и проблемите.

След доста разговори и обсъждания с колеги и с представители на БАУРЧР, окончателно взехме решение и през пролетта на 2004-а поканихме общността на първия HR Weekend.

Форматът беше внимателно обмислен и се състоеше в следното: Участват само действащи HR специалисти, без да са поканени консултанти и журналисти. Целта беше да се даде възможност на присъстващите да споделят детайли от работата си, без после да са заплашени от нежелана публичност или обсадени от консултантски фирми, които им предлагат услугите си.

Темите от програмата на срещите се избираха предварително в резултат на обсъждане и анкета на максимум колеги за най-актуалните и наболели теми. Сърцевината на този формат беше да провокираме колегите да споделят свободно: „Ние направихме това при нас и то доведе до положителни резултати“ или „Ние опитахме това при нас и срещнахме следните трудности при реализацията“. Съзнателно целяхме да намалим академизма и теоретизирането по темите и да се облегнем на личния опит на действащите HR специалисти. Част от замисъла беше и да се канят и неопитни колеги, които се намират в началото на кариерата си, за да могат не само да черпят от опита на по-зрелите колеги, но и да получат първите си публични изяви.

Дискусиите се провеждаха в три блока за два дни (петък и събота) до обяд, като за всяка тема се избираше модератор, който да представи накратко информация по темата, а после да отвори и направлява дискусията. В петък следобед имаше и мероприятие – изненада от екипа на JobTiger, където представяхме най-новите игри и занимания за тиймбилдинг, които тепърва навлизат на пазара. Така бяхме отново в помощ на колегите в тяхната работа, но целяхме и нещо много по-важно – да дадем възможност на HR специалистите да се опознаят, да общуват свободно, да изградят взаимно доверие, без разлика в позициите и големината на компаниите в които работеха. В резултат, както се оказа, създадохме добре функционираща професионална общност.

Един допълнителен щрих – беше и време на активни инвестиции в нови хотели за т.нар. конгресен туризъм в цялата страна. Поставихме си за цел да провеждаме всеки HR Weekend в нов, тепърва налагащ се хотел, така че и в този аспект да сме от полза на всички, които имат за задача организация на тиймбилдинги за компаниите си.

Първият HR Weekend се проведе на 16 и 17 юли 2004 г. в Трявна и имаше невероятен успех. Бяхме за пореден път предусетили от какво имат нужда колегите и общността. Оказа се, че колеги, работещи за конкурентни фирми, след като се запознаха и опознаха на уикендите, можеха да обсъждат общи проблеми и дори да си помагат, без да вредят на целите на компаниите си или да нарушават професионалната етика. Това за времето си беше откритие. Създадоха се и много приятелства, които са в сила и до днес.

В резултат на първия HR Weekend, след обсъждане, създадохме мейлинг група за обмяна на информация и взаимопомощ. Тя бързо се превърна в безценен инструмент в работата и в място, където при проблем в работата можеш да получиш бързи, адекватни и компетентни съвети и помощ.

„Случи се… Какви стъпки да предприемем и как да реагираме?“, „Имаме … случай. Как да го оформим документално?“, „Как тълкувате разпоредбите на … член на кодекса на труда по отношение на …?“, „Кой има реален опит и може да препоръча фирма за …?“. Хиляди въпроси през годините, които получават компетентен, бърз (често в рамките на минути), базиран на практически опит, отговор. Безценен инструмент за професионалиста, който се сблъсква всеки ден в работата си с нови и непознати казуси.

Впоследствие новите участници във всеки уикенд бяха добавяни и днес това е най-голямата функционираща мрежа за взаимопомощ в HR общността в България. В началото в мейлинг групата имаше и доста професионален хумор, шеги и закачки, някои от които са легендарни и до днес, но с нарастването на общността, с цел предпазване на колегите от спам, прекратихме тази практика.

По време на HR Weekend се родиха и обсъдиха много идеи, които впоследствие получиха подкрепата на общността и на компаниите. Някои от тях, като кариерните центрове, се превърнаха в дългогодишни успешни програми на национално ниво. Но за това ще стане дума в разказа ни по-нататък.

За уикендите може много да се разказва, но вярваме, че колегите ще го направят в спомените си в „Другите за нас“. Най-важното за нас като организатори са искрените приятелства и взаимопомощта в HR бранша, самочувствието, че в професията ти има толкова прекрасни хора и специалисти, споделянето на идеи със съмишленици и превръщането им в бързи положителни резултати. Няма друг бранш в България, който може да се похвали с такава общност.

Уикендите се организират два пъти годишно. Единствено COVID-19 кризата успя да внесе дисбаланс в програмата им – 27 HR Weekend все още е отложен и чака по-добри времена.

В някои от по-късните уикенди надградихме формата и канехме и управители и собственици на фирми, водени от убеждението, че има въпроси, които е добре да се обсъдят, като се имат предвид и двете гледни точки. Така помогнахме и на „позиционирането“ на HR специалистите в служебните йерархии – стратегически партньори, бизнес партньори на управлението по менажирането на най-важния ресурс на всяка компания – хората. В същото време, особено колегите ни от изпълнителските HR позиции, получиха възможност да „видят и чуят“ и голямата картина, гледната точка на топ-мениджърите. Тези обсъждания в смесен формат донесоха ползи и по-добро взаимно разбиране и на двете страни. Завързаха се и нови професионални познанства и приятелства. Новият формат беше наречен Business Leaders and HR Meetup (BLHRM) и за него ще разкажем повече в следващите части на историята.

Очаквайте следващата част на историята: Кариерно консултиране, кариерно ориентиране, Фондация на бизнеса за образованието.
Всички истории можете да видите тук.
Какво разказват другите за JobTiger можете да видите тук.

Публикации от серията