Иновациите в ранните години на JobTiger

Иновациите в ранните години на JobTiger

Когато се опитваме да разкажем историята на JobTiger в 20 части, за много от случилото се и направеното не остава място. Въпреки това, има и по-маловажни на пръв поглед неща, за които е добре да се разкаже. Неща, в които сме вярвали, в които сме влагали усилия и които са носили полза за работодателите и за търсещите работа, както и са развивали пазара на труда. Проекти, които вече не са активни, дали защото технологичното развитие впоследствие ги е изпреварило, или защото развитието на обществото и пазара на труда ги е направило вече безполезни.

Обяви в телетекста на БНТ и Евроком
Телетекстът е услуга на телевизионните канали, която се възползва от някои особености на технологията на излъчване. Наричат го „интернет за бедните“. В началото на века той много се използваше в немскоговорящия свят (и все още работи), а в България пионери бяха Канал 1 на БНТ и НКТВ Евроком. Понеже JobTiger.bg е интернет сайт, а разпространението на интернет тогава все още беше много по-слабо, идеята ни беше да можем да доставяме обявите за работа и на хората, които нямат постоянен достъп до интернет.

БТК, които управляваха телетекста на Канал 1 на БНТ се отзоваха първи и на 5 февруари 2003 г. на страница 225 от телетекста на Канал 1 започна излъчването за актуалните свободни работни места, публикувани в www.JobTiger.bg. По-късно в инициативата по подобен начин се включи и Евроком, но на страница 445 в телетекста си.

Тази услуга е автоматична, още е активна и може да бъде видяна и днес, ако и използването ѝ да е минимално.

Кандидатстване с SMS за работа
Пак с цел даване повече възможности на хората без постоянен достъп до интернет, по същото време съвместно с екипа на М-Тел разработихме и друга услуга, но на много по-високо технологично ниво.

Всеки потребител на JobTiger и М-Тел имаше възможност да получава на телефона си като SMS всички обяви, за които се е абонирал чрез JobTiger Agent, и след това, пак чрез SMS, да може да кандидатства за избраните от него позиции.

По това време всеки потребител на JobTiger имаше възможност да поддържа онлайн до три варианта на автобиографията си и до три предварително подготвени мотивационни писма. Чрез SMS той указваше на JobTiger.bg именно коя автобиография и кое мотивационно писмо (ако е необходимо) да използва за кандидатурата му.

Кандидатстването с SMS за работа стартира на 11 февруари 2003 г. и за нивото на технологиите тогава това беше уникална услуга, граничеща с чудо.

След изграждането на WAP портала на М-Тел, през януари 2008-а услугата беше заменена с WAP страницата на JobTiger в него (http://wap.jobtiger.bg/ вече не съществува).

Развитието на мобилните устройства по-късно остави и тази услуга в историята.

Календар на работните и почивни дни и калкулатор за трудов стаж
Те бяха разработени през 2003 година и бяха онлайн през месец септември. Календарът дава възможност да се провери за настоящата и за минали години кои дни са работни и кои почивни, съответно броя на реалните работни дни за всеки месец и е безценен за служителите HR. И до днес той е най-пълният и един от най-популярните такива календари в България.

Чрез калкулатора за трудов стаж всеки потребител можеше да види изчислен точния си трудов стаж при условие, че той е попълнен в автобиографията му. Той беше активен до спирането на поддръжката на автобиографиите в JobTiger.bg в края на 2018 година.

Билети за концерти
Технологичният екип на JobTiger е бил винаги силен и понякога се изкушавахме да правим и софтуер за забавление, както и за да помогнем на партньори. Когато през 2001 година ни поканиха да сътрудничим при продажба на билети за концерти онлайн, буквално за ден беше изграден софтуерът, който да обслужва Зала 1 на НДК. Така всеки можеше да си избере желаните места, без да има опасност от припокриване на билети. Тук бяхме отново първи, с години преди всички други.

По-късно се оттеглихме от това начинание, тъй като е далеч от основната ни дейност, а след време се появиха и професионални сайтове и услуги, посветени специално на това.

One Click Money
One Click Money по съществото си беше първата реферал услуга в България и стартира през януари 2007 година. Всеки можеше да препоръча приятел и да спечели награда при успешното му назначаване. Услугата тогава беше уникална в световен мащаб и спечели интереса на публиката в пазар, страдащ от липса на достатъчно квалифицирани кандидати. Още през февруари наградите стигнаха размер от 1000 лв.

По-късно кризата от 2009-а доведе до спиране на One Click Money, тъй като безработицата беше нараснала и условията на пазара на труда бяха други.

Kosher.bg
Kosher.bg беше сайт за самоорганизация на студентите в клубове по интереси. Целта беше да им се предостави пространство, за да изложат идеите си, да привлекат последователи и съмишленици, както и потенциални спонсори. Обикновено такава услуга се изгражда на ниво университет, но в българските висши училища (с малки изключения) не беше и не е развита. Нашата идея беше да запълним именно тази празнина като част от социалната ни програма.

Kosher.bg стартира през септември 2011-а за новата учебна година и беше активен до края на 2016 година, след което дейността му беше прекратена. Днес сайтът не съществува.

Кандидатстване чрез LinkedIn профил в JobTiger.bg
Развитието на социалните мрежи доведе нови реалности и условия на функциониране за сайтовете за работа не само в България, но и по света. Горди сме, че първи у нас видяхме и оценихме това и почти година преди всички останали въведохме кандидатстването за работа с LinkedIn профил, още през октомври 2011 година. Днес това е стандарт за работа, което единствено показва правотата ни и верния поглед към бъдещето.

EUROPASS
Промените настъпваха и на институционално ниво и когато бяхме поканени да участваме от българска страна в разработването на EUROPASS при създаването му, приехме с удоволствие. Създадената услуга беше толкова добра и имаше такъв потенциал, че в края на 2018-а преустановихме поддръжката на автобиографии в JobTiger и посъветвахме потребителите си да ги прехвърлят в EUROPASS. Сред безспорните предимства е възможността той да се интегрира с всевъзможните Application Tracking System, които се ползват не само от бизнеса, но и от все повече институции.

JobTiger и до днес е част от работната група и активно участва в по-нататъшното развитие на EUROPASS, като последната мащабна промяна е от 2020 година.

Empower
Фондация Empower беше създадена през 2009 година и беше една от най-големите програми за личностно развитие в страната. Националната стажантска програма за млади лидери Empower и Наградата Empower за изключителни млади предприемачи бяха почти веднага добре приети от обществото и мощно подкрепени от бизнеса и институциите. Едни от най-добрите български студенти и млади предприемачи взеха участие в тях и много от тях днес са още по-успешни и напредват в кариерите си, не без значението на подкрепата, оказана им през 2010 и 2011 години от програмите на Фондация Empower.

Разбира се, това не е изчерпателен списък и няма как да е. Голяма част от развойната дейност на JobTiger беше отделена във FlowMinds (технологичната дъщерна компания на JobTiger) след създаването му през 2016 година, но работата продължава и още през 2021-а ще се състоят няколко премиери, плод на познанията ни за пазара на труда и ИТ таланта на колегите.

Очаквайте следващата част на историята на JobTiger.
Всички истории можете да видите тук.
Какво разказват другите за JobTiger можете да видите тук.

Публикации от серията