Медии на JobTiger– блог, социални , JobTiger.tv, HRIndustry.bg

Лого на JobTiger.tvЛого на JobTiger.tv

Когато взехме участие в първите си телевизионни предавания през 2004 година, това беше продиктувано от нуждата да споделим информация за пазара на труда, за промените в него, за всичко, което виждахме и до което се докосвахме, и което същевременно беше ново за обществото.

С приключването на предаванията тази мисия не беше изпълнена докрай, просто нашата съвсем малка тогава компания беше стигнала на предела на възможностите си – и като време, и като финанси. За да се завърши този процес, трябваха много повече време, усилия и пари.

Нуждата на пазара продължаваше да съществува и ние със сигурност имахме желание да продължим. Имахме идея какво е нужно, плановете бяха налични, търсехме най-добрата форма и главно хората, които да ги прегърнат и реализират. Подготвяхме се и за финансирането им.

До 2010 година JobTiger не ползваше готов софтуер за проектите си. ИТ екипът на компанията изработваше всички необходими технологични решения, от които се нуждаехме. Това се правеше по две причини. Първо, липсваха достатъчно добри готови продукти, които да ползваме. Интернет беше сравнително млад и цялата инфраструктура от готови решения, които да инсталираш и да ползваш, липсваше. Второ, за специфичните решения, свързани с лични данни, се доверявахме само на себе си.
Тласък за развитието на медиите ни даде именно развитието на wordpress и възможността със сравнително малка инвестиция да се стартира проект, щом сме готови с всичко останало.

Blog на JobTiger
Който търси – намира. В лятото на 2010 година бяхме готови със софтуерното и кадровото решение.
Блогът на JobTiger стартира в началото на август същата година с намерението да доставя  „новини от кухнята на Тигъра, полезна информация за търсещи и предлагащи работа, HR хумор, важни законови особености от трудовото право, новини…“. Още първите статии бяха в изпълнение на това обещание: Facebook , Employer Branding, честността по време на интервю за работа, закъсненията за работа и т.н.

Тази роля той изпълнява неотлъчно, като с появата на другите медии, част от тематиката беше пренесена в тях.

JobTiger.tv
Още в първите месеци на блога една от дискутираните теми беше, че все повече се налага видеосъдържанието. Все повече хора, особено младите, предпочитат да гледат видеоклипове, вместо просто да четат текст с информацията. Започнахме да търсим решение на този проблем.

Производството на видеоклипове иска много по-сериозно техническо, софтуерно и професионално обезпечаване. Сега, през 2020-а нещата са доста по-лесни, но в 2011-а това беше значителна стъпка и инвестиция. Липсваха и достатъчно подготвени хора, които, както и за целите на блога, да имат сместа на професионални знания във видеопроизводството и в HR.

През септември 2011-а успяхме да съберем всички необходими части на пъзела, подготовката започна и на 15.12.2011 г. се роди JobTiger.tv с идеята да е „специализирана и иновативна онлайн медия“ – „навигатор, приятел и съмишленик в свят на постоянни промени, кариерни трансформации и професионални предизвикателства“, „систематично и последователно да отразява новини и събития от HR бранша, пазара на труда и социалната политика, както и свързаната с тях проблематика: Кариерно развитие, личностно самоусъвършенстване, професионални стандарти и добри практики, лидерски умения…“

JobTiger.tv бързо се наложи като източник на информация и добър партньор. С времето стартира и беше домакин на много инициативи, които останаха в историята – „Човекът, който ме вдъхновява“, „Книгите, които ме вдъхновяват“, „Колегата, който ме вдъхновява“…

Jobtiger.tv е носител на наградата за 2012 г. на Информационното бюро на Европейския парламент в България за положителен образ на жените в рекламата и маркетинга в категорията „телевизионен проект“.

Социални медии
От самото начало на социалните медии се оказахме големи техни почитатели. В 2010 година решихме, че е време и JobTiger да навлезе в този свят.С времето този подход се оказа печеливш за нас и отделни страници в социалните мрежи бяха развивани за доста от многобройните ни занимания и дейности.

Към настоящия момент се поддържат активно 4 страници във Facebook, по две в LinkkedIn и Instagram, два профила в Twitter, YouTube канал с видеата от JobTiger.tv и Flickr акаунт със снимките от събитията ни.

Трябва да отбележим, че ако и да са прекрасен начин за моментна комуникация, социалните мрежи имат един основен недостатък – съдържанието на повечето от тях не се индексира добре от търсещите машини и съответно е трудно намираемо. Когато целим по-дългосрочен ефект, трябва съответните послания и информация да са в по-конвенционални сайтове.

HR Industry
Още с успеха на мейлинг листата на HR Weekend, започнахме да мислим за по-траен и главно по-достъпен онлайн източник на HR експертиза и за събиране и класифициране на професионалните познания на колегите. Такова събрано познание би било от огромна полза не само за начинаещите в HR, но и за доказаните професионалисти. Споделеният опит е безценен. Имаше неуспешни опити за такова управление на колективното знание с форум, блог, фейсбук група и т.н. Всеки неуспех носи и своите ползи. Учим се как не би могло да се направи. Събраният през годините опит ни доведе до създаването на HR Industry.

Лого на HR Industry

Лого на HR Industry

Точната му функционалност е плод на доста дебати с колеги, както и на обобщаване на световните достижения в областта.

Идеята е всеки колега да може да споделя опит в сферата на своята професионална специализация и експертиза. Сайтът е геймифициран и всеки автор печели точки за публикуваните статии, за направените коментари или просто харесвания на статии. Има и табло на специалистите, където тези точки могат да бъдат видени, както и в коя точно професионална област на HR са натрупани те. Целта е да се създаде и лист на изявените професионалисти в HR бранша, който да служи като допълнителен бонус за тях за споделеното им знание, както и за ориентация кой кой е в HR индустрията.

Готов софтуер за това не съществуваше и създаването му изискваше доста значима инвестиция като време и ресурси. Само разходите за ИТ развойна дейност надвишиха 40 000 лв.

Премиерата на HR Industry беше на едноименното изложение HR Industry 2017. По това време се наложи разбирането, че най-добре е такъв ресурс да се развива съвместно с БАУХ и през лятото на 2017-а сайтът беше предоставен за управление на БАУХ. За съжаление съвместният проект се оказа неуспешен и беше прекратен през декември 2019 г.

От 2020 г. JobTiger отново самостоятелно развива HR Industry и сайтът се радва на своето ново начало. Вече успешно се налага като място за споделяне на HR опит и знания и има своята заслужена позиция сред медиите на JobTiger и на HR пазара.

Очаквайте следващата част на историята, посветена на изложението HR Industry.
Всички истории можете да видите тук.
Какво разказват другите за JobTiger можете да видите тук.

Публикации от серията