Началото на JobTiger.bg – част I

JobTiger.bg през февруари 2001
Изображение: JobTiger.bg през февруари 2001 година (archive.org)

JobTiger беше основан от Българо-американски инвестиционен фонд през 2000 година, за да създаде и оперира първия в България професионален сайт за търсене и предлагане на работа и по този начин да подпомогне развитието на пазара на труда. Идеите се оформиха окончателно през пролетта и лятото на 2000 година и пак през лятото започна интензивната работа по създаването на сайта.

В зората на интернет в България
В 2000 година интернет сайтовете и онлайн услугите в България бяха в зародиша си и в романтичния си период. Много малко бяха поддържани от компании, повечето бяха плод на ентусиазъм, хоби и вяра в развитието на сектора.

Интернет не беше популярен. Доверието на обществото в онлайн услугите не съществуваше и пред нас стояха повече задачи в това отношение, отколкото технологични. Показателно е, че по-голямата част от рекламния бюджет и комуникационните усилия през първата година на JobTiger се инвестираха в това да се промотира интернет като място, където може да се върши работа.

С месеците и годините постепенно обществото привикваше, макар и да имаше още недоверие. Това се промени съществено едва през 2005 година в резултат на това че доста министерства започнаха да използват сайтовете си, да публикуват официална информация там и да реферират към тях за справка. За няколко месеца през 2005-а интернет стана място, където вече може да се върши работа.
Но дотогава имахме тежки години, белязани с всякакви признаци на недоверие. От майките, които звъняха, за да питат дали е безопасно децата им да кандидатстват онлайн, до трудностите да убедим бизнеса, че това е услуга, за която си струва да се плати.

Пазарът на труда
Пазарът на труда също беше млад, макар вече да функционираше като пазар. При всички случаи все още и той беше място на промени и предстояха важни развития. Хубава илюстрация на това е форматът на CV. През социализма и в началото на прехода се ползваше разказен формат на автобиографията („..роден съм в работническо семейство… и т.н.“). JobTiger пръв въведе масово и популяризира подреждането на CV-то по западен модел и това беше за времето си едно от големите нововъведения. Тогава създадохме и секцията ‚Кариерен съветник‘ в JobTiger.bg, която и днес се радва на завиден интерес. С годините този формат се наложи, а след приемането на България в Европейския съюз и въвеждането на европейския формат на CV – и се официализира.
Друга илюстрация – обявата за работа. В началото обяви с добре разписани задължения и отговорности за позицията, изисквания на компанията и какво тя предлага, бяха голяма рядкост и се използваха само от някои колеги за най-висшите позиции. Масовата обява за работа гласеше „Фирма търси секретарка. Тел:….“
Дребна наглед, но важна промяна за пазара беше налагането на добре разписаните обяви като стандарт, както и създаването на очакване у хората да виждат и да кандидатстват по такива обяви. Днес усилията са насочени по-скоро в посока намаляване на правописните грешки и особено – в избягване на дискриминационните текстове и изисквания.

Конкуренцията
Традиционното място за обяви за работа (а и за имоти, коли и всичко останало) тогава бяха вестниците. Те бяха и единствените конкуренти. Но промяната, поне за професионалистите вече се усещаше. Бизнесът с обяви трябваше закономерно да се измести в интернет. Всичко това, естествено, отне време. Постепенно се появиха и други сайтове за работа и задачата стана много по-лесна.

Големите в света
При започване на бизнес на малък пазар като нашия, винаги стои въпросът дали и кога някой от световните играчи ще реши да инвестира на него и как ще се отрази това на работата. За наша радост, след старта на JobTiger, големите играчи в света по това време Monster и CVOnline решиха, че нямат интерес към България и избраха нас за обслужване на клиентите им в страната ни. Успешното партньорство продължава и до днес.

Очаквайте II част: първите платени услуги в интернет в България, безплатните обяви,  качеството, признанието и бъдещето на сайтовете за работа.
Всички истории можете да видите тук.
Какво разказват другите за JobTiger можете да видите тук.

Публикации от серията