Началото на JobTiger.bg – част II

Безплатните услуги
Ние въведохме платени услуги за компании през август 2001-а. По-късно в надпреварата за пазарен дял доста колеги въведоха безплатни обяви за работа и борбата между двата модела се водеше с променлив успех до 2008 година. Тогава и ние, по молба на много клиенти, с цел да помогнем в трудната за бизнеса им ситуация, въведохме частични безплатни услуги. Временна мярка, която, като всичко временно, продължава вече 12 години. Ние се радваме, че помогнахме, но проблемът, пред който се изправихме и с който се справяме успешно засега, е именно поддържането на качеството и развитието на услугите при намалени приходи. Но всеки с грижите си.

Поддържане на качеството
Начинаещите в интернет често смятат, че основното усилие е да се изгради сайтът. Всъщност това е само началото. И най-перфектният софтуер не би вършил работа, ако зад него не стои екип, който ден след ден да работи с клиентите, да развива услугата и главно – да доставя обещаното качество. Проверка на всяка компания и обява, недопускане на дискриминационно съдържание, контакт с търсещите работа – това бяха и все още са основните предизвикателства пред екипа в допълнение на чисто продажбената дейност. Именно изпълнението на тези задачи отличава сайтовете един от друг. Разбира се всичко това отнема време и струва пари. Сайтът може да се финансира чрез продажба на реклами, но много по-чистият вариант е просто да предлага платена услуга. Обявата за работа сама по себе си е реклама.

Екипът
Сайтът заработи за публика на 2 януари 2001 година, тогава се публикуваха първите обяви и имахме първите кандидати за тях. Екипът се състоеше от двама души и търсехме хора, за да го допълним до четирима, колкото вярвахме, че са необходими. Окончателно първоначалният екип беше оформен през септември и остана в този си състав до края на 2004 година.

Първо признание
На третото издание на годишните български награди „BG Site 2001“ JobTiger.bg беше официално признат от публиката за „Най-добра Интернет страница за онлайн услуги за 2001 г.“, а от международно жури – за „Най-успешен дебют на годината“. Признанието на публиката беше особено важно за нас – показваше, че вървим по правилния път и това, което правим има смисъл. В годините JobTiger спечели много награди за различни аспекти от дейността си, но първата винаги се помни особено ясно.

Бъдещето
Какво е все пак бъдещето на сайтовете? Нашето вярване е, че то е в специализацията, във фокуса върху основния бизнес и неизменното доставяне на качество. Генерирането и контролът на съдържанието в социалните мрежи и в сайтовете за обяви са различни. Другото, което може да се направи, и JobTiger вече предлага на клиентите си, е повече визуално съдържание и независим, реномиран канал за представяне на информация, свързана с работодателската марка. Тук се възползваме от слабото място на социалните мрежи – твърде многото генерирана и често със съмнителен произход и достоверност информация. Изглежда тази тактика за момента е успешна.

Социалните мрежи
Социалните мрежи са феномен и все повече дейности се извършват в тях и чрез тях. Постепенно, не само в България, а и в световен мащаб, те поемат работата на сайтовете за обяви (не само за работа). На пръв поглед това изглежда предизвестена битка, както някога на интернет сайтовете с вестниците. Все пак социалните мрежи не могат да доставят специализираните услуги с необходимото качество и за момента е видно, че място има за всички.

Снимки от старите ленти
Archive.org има много добра услуга по съхраняване на копия на интернет сайтовете през годините. Там може да се види как изглеждаше не само JobTiger.bg (https://web.archive.org/web/*/www.jobtiger.bg), но и останалите сайтове по това време.

Вижте следващата история: Кариерните форуми
Всички истории можете да видите тук.
Какво разказват другите за JobTiger можете да видите тук.

Публикации от серията