Проектът за Тракия икономическа зона – детайлен поглед върху пазара на труда

Проектът за Тракия икономическа зона – детайлен поглед върху пазара на труда

В частите от историята на JobTiger, посветени на Employer Branding и на специалните ни проекти, вече споменахме за работата ни за Тракия икономическа зона. Но този проект е интересен и важен и си струва да се опише по-детайлно.

През пролетта и лятото на 2016 година на серия срещи представители на ръководствата на Тракия икономическа зона и община Пловдив споделиха нарасналите нужди от работници в региона. Прогнозите за 2017-а бяха за още по-голям недостиг на кадри – допълнително над 5000 души се очакваше да са необходими на индустрията в региона, в това число 600 специалисти с висше образование и 1000 средни специалисти, и бяхме поканени да намерим решение на този проблем.

Задачата не беше лека и преди да я приемем, разговаряхме с работодатели от региона относно техните нагласи и готовност да се включат в такъв проект. Едни от най-големите инвеститори в страната – Сенсата Технолоджис България, АББ България, Белла България, Кауфланд България и Либхер Хаусгерете – Марица приеха предизвикателството и започна проучването и планирането.

Идеята беше, преди да започнем инициативи за привличане на кандидати от чужбина, да обърнем внимание на хора от България върху възможностите, които предлага Пловдив. По-късно работата можеше да продължи и в подходящи страни и региони извън страната.

За преместването на хора в нов град са необходими много повече условия от подходящо работно място. Трябваше да се мисли за настаняване, работни места за членовете на семействата, както и за училища, детски градини и ясли за децата.

По отношение на настаняването Primo+ свършиха прекрасна работа, намирайки достатъчно свободни жилища в Пловдив, както и давайки ни, за целите на проекта, средни и минимални цени за наемането им. Любопитен факт е, че по това време усреднената цена за наем в Пловдив беше 100 лв. на човек на месец (например 300 лв. за тричленно семейство).

Община Пловдив гарантира достатъчно места в училищата и детските градини и ясли за децата на преместващите се семейства.

Компаниите решиха при възможност да съдействат за назначаването и на членовете на семействата на наетите работници.

Оставаше да се изберат градовете и регионите, където да бъде проведена кампанията. За избора значение имаха нивото на безработица, сравнителното ниво на заплащане на труда, както наличието на достатъчен брой хора с търсените образование и специализация. След внимателен анализ, за пилотния проект бяха избрани 5 града – Ловеч, Сливен, Стамболийски, Монтана и Бяла Слатина.

Идеята беше да се организират срещи с представители на работодателите, където те да презентират свободните позиции и изискванията към тях, както и евентуално да проведат интервюта на място.
Преди да започнат срещите, проведохме и предварителни срещи в градовете, както и в околни населени места, за да информираме хората, да събудим интереса им и да осигурим присъствието им в уречените дни. Тук привлякохме подкрепата на бюрата по труда по места и на фондация “Тръст за социална алтернатива“. Бяха проведени общо 12 такива срещи, а в дните на събитията подсигурихме специален безплатен автобусен транспорт за желаещите да присъстват. В предварителни срещи участваше само екипът на JobTiger и хората се запознаваха с възможностите, с протичането на бъдещите срещи с работодателите и как най-добре да се подготвят за тях.

В края на 2016-а подготвителната работа беше завършена и срещите с работодатели се проведоха в месеците януари и февруари 2017. На тях имаше обща част, в която всяка компания представяше възможностите и условията, които предлага. Втората част на срещите беше посветена на индивидуални разговори и интервюта с всеки желаещ.

Както винаги става в такива случаи, директно назначените хора от първите срещи бяха малко. Такива решения не се вземат спонтанно от семействата. Но проектът продължи и в други градове и постепенно интересът към живот и работа в Пловдив и региона нарасна. През лятото на 2017-а проектът беше обявен за успешно приключил.

Направеното за Тракия икономическа зона е показателно преди всичко за детайлния подход на JobTiger, особено към специалните проекти. То показва и един по-цялостен поглед върху пазара на труда и случващото се в него, който е задължителен, когато се решават сложни демографски и миграционни проблеми. Решенията трябва да се избират след задълбочен анализ на ситуацията, след което трябва да се извърши и щателна подготовка на всеки детайл, за да се получи търсеният резултат.

Очаквайте следващата част на историята на JobTiger, посветена на Индустриалната карта на България.
Всички истории можете да видите тук.
Какво разказват другите за JobTiger можете да видите тук.

Публикации от серията