Социалните проекти от цикъла „Човекът, който ме вдъхновява“

Социалните проекти от цикъла „Човекът, който ме вдъхновява“

Историята на JobTiger не би била пълна, ако не разкажем за серията социални проекти, започнали с „Човекът, който ме вдъхновява“ през 2012 година. Те се отличават от останалите по това, че не бяха предназначени да помогнат на една определена група хора на пазара на труда, а целта им беше да влеят оптимизъм, да донесат положителни преживявания на участниците и да извадят на показ и стимулират добрите страни на обществото ни. Точно това ги прави уникални и показва реалната роля на JobTiger както за пазара на труда, така и за обществото като цяло.

През 2012-а страната излизаше от кризата, бизнесът се нормализираше, възвръщаше се оптимизмът и у хората. Ние искахме да подпомогнем този процес и да покажем именно това – хората, които с ежедневния си труд, с това, което правят, вдъхновяват и заразяват околните, дават положителен пример за влияние върху икономическото развитие и лично израстване. Да покажем не хората от заглавните страници на списанията (тях има кой да ги показва), а обикновените хора – обущаря на ъгъла, доктора в болницата, младежкия активист, продавача в кварталния магазин…

Така се роди Човекът, който ме вдъхновява. Искахме за десет седмици да намерим и да излъчим 30 такива души – посочени и избрани не от някакво жури, а от хората. Всяка седмица се номинираха личности, които следващата седмица се предлагаха за гласуване на публиката. Тримата, събрали най-много гласове, ставаха финалисти.

Получихме подкрепа и от колеги от бизнеса (повече от очакваното), и от медии (по-малко от очакваното) и на 13 август 2012-а започнахме. Финалистите за 10-те седмици бяха точно такива, каквито очаквахме – обикновени хора, които с труда си дават необикновен тласък на обществото. Някои от тях впоследствие станаха известни, други продължиха да работят в сравнителна анонимност.

Награждаването на финалистите протече по начин, подходящ за цялата инициатива. Скромно, но одухотворено парти, проведено в Деня на Народните будители на 1 ноември 2012 г. Финалистите получиха грамоти (за нас беше много важно да няма материални награди) и имаха възможност да споделят мислите и чувствата си пред публиката. „Тиха интелектуална революция”, „културологичен феномен” и „чудо на информационната епоха” – така нарече „Човекът, който ме вдъхновява” един от финалистите в нея.

Ефектът на инициативата беше толкова силен и отзвукът толкова добър, че Българското национално радио пожела, и с наше позволение, използва името „Човекът, който ме вдъхновява“ за изложбата си от 78 авторски фотографии от съвременния живот, създадена по случай 78 години БНР през 2013 година.

Втората инициатива от поредицата се проведе през 2014 година и бе наречена „Книгата, която ме вдъхновява“ .
Много хора и водещи интелектуалци и бизнесмени и тогава задаваха въпроса: „Кои книги са на нощното ти шкафче?“, за да получат по-добра представа за човека, с когото разговарят. Книгите обогатяват човека, те изграждат и специалистите заедно с упорития труд. Четенето е именно онази дейност, която в най-голяма степен стои в основите на съвременната цивилизация, каквато я познаваме. Художествената литература, освен, че ни учи и ни вдъхновява, ни дава и модели на поведение, които са полезни особено за младите хора, понеже заместват липсващия житейски и социален опит.
Специалистите от екипа на JobTiger също са хора, които са прочели не една книга през живота си и са се вдъхновили от нея, за да приложат наученото и в живота.

„Книгата, която ме вдъхновява“ започна на 4 август 2014 г. с подобен на „Човекът, които ме вдъхновява“ регламент. Номинираха се книги, които са дали вдъхновение и желание за развитие на хората. През десетте седмици на конкурса финалисти станаха както много световни бестселъри, така и, за наша радост, много български книги.

Финалната церемония се проведе в Столична библиотека – наш медиен партньор и спомоществовател на проекта и се превърна в истински празник на четенето и духовността. Всички финалисти може да видите тук. Ето и кои книги на съвременни български автори бяха сред тях.

Показателно за успеха на „Книгата, която ме вдъхновява“ е, че и до ден днешен едни от най-посещаваните страници в JobTiger.tv са именно тези, посветени на книгите от инициативата.

Колегата, който ме вдъхновява“ беше последната, трета част този цикъл инициативи. JobTiger е HR компания и беше съвсем естествено да насочим прожекторите към хората, които имат положителен образ и влияние в своята професионална област. Хора, които вдъхновяват и заразяват с действията си околните и дават положителен пример за влияние върху икономическото развитие и лично израстване, към колегите, работещи рамо до рамо с другите, които ги вдъхновяват и които са причината да се ходи с удоволствие на работа.

Конкурсът започна на 29 януари 2020 г. и веднага привлече вниманието на потребителите. Удоволствието да номинираш колега и по този начин да покажеш признателността си, беше незаменимо. Регламентът беше подобен на предишните два конкурса.

Независимо, че коронакризата настъпи още в ранните седмици на инициативата и съзнанието на хората беше обсебено от случващото се, от неяснотата за бъдещето, от новите преживявания на първия локдаун, конкурсът продължи да се развива успешно, което е доказателство за навременността му. Все пак обстоятелствата не ни позволиха да организираме планираната финална церемония, но намерихме начин онлайн да почетем хората, вдъхновяващи своите колеги. Обявяването на победителите беше на 30 април, в навечерието на празника на труда, в YouTube канала и в социалните медии на JobTiger. Финалистите може да бъдат видени тук.

Трите инициативи от поредицата са едни от най-красивите и вдъхновяващи страници от историята на JobTiger и показват най-пълно душата на компанията. Радваме се, че имахме възможност да ги осъществим, независимо, че не са пряко свързани с основната ни работа. Благодарим на всички, които ни подкрепиха и главно на тези, които с номинациите и гласуването си, взеха участие в тях и ги направиха вдъхновяващи.

Очаквайте следващата част на историята на JobTiger.
Всички истории можете да видите тук.
Какво разказват другите за JobTiger можете да видите тук.

Публикации от серията