Специални проекти на JobTiger

Специални проекти на JobTiger

Има нещо специфично за JobTiger, което, според нас, го различава от всички останали компании в HR бранша в България. Това е възможността му да създава и изпълнява успешно т.нар. „специални проекти“. Това, което влагаме в това понятие, е възможността на компанията, като комбинира части от портфолиото и ангажира отлично обучени специалисти (вътрешни и външни), да създаде проект и продукт, които да послужат най-точно на нуждите на даден клиент. Вместо да казваме на клиента: „Имаме тези и тези продукти, избери си“, ние питаме: „От какво точно имате нужда?“. И ако това нещо се окаже несъществуващо, го създаваме, за да решим конкретния проблем.

Звучи сложно, но лесно се разказва чрез примери.

MeetUp
MeetUp е един от най-лесните за осъществяване проекти и по тази причина придоби широка популярност. Използва се, когато е нужна комуникация с специфична неголяма група специалисти.
След определяне на параметрите на групата, отдел Подбор се заема да идентифицира всички подходящи специалисти от своите бази данни и да ги покани на събитието. Същевременно Маркетинг отделът подготвя сценария за вечерта до последния детайл. Отдел Събития се заема с организацията и логистиката – зали, техника, кетъринг, подаръци, посрещане и изпращане на гостите и т.н. ИТ отделът изготвя малък сайт на събитието с цялата информация за него. JobTiger.tv се заема с отразяването.

Обикновено целта на Meetup е Employer Branding, запознаване с нова технология или продукт, подбор или продажби на продукти. През годините JobTiger е организирал такива събития за изпълнение на всяка една от изброените цели. Тук можете да видите сайтовете на няколко IT MeetUp събития.

beIT.today
Конференциите beIT.today експлоатираха същата идея като MeetUp, като предлагаха групов Employer Branding на до 15 компании едновременно. Организираше се богата и интересна семинарна програма е участие на специалисти от компаниите – участници. Те имаха и малки щандове за специалистите си подбор, за да могат да разговарят в паузите с ИТ специалистите, които са се заинтересували от компанията им. И трите проведени beIT.today конференции определено бяха успешни. Повече можете да научите тук.

IT Olympics
Хората обичат да се съревновават. Да знаят колко са добри и къде са спрямо другите. Това е идеята в основата на ИТ олимпиадите. Организацията им работи добре за имиджа на работодател при първоначалното му позициониране или когато има нужда да наеме много нови хора с всякакъв опит, макар от самите олимпиади директно да се набират млади специалисти.

Организацията е простa, подобна на MeetUp, с някои разлики, произтичащи от естеството на задачата. След като са определени технологията и профилът на участниците и наградите, отдел Маркетинг се заема с рекламата за привличане на състезатели, а отдел Подбор отсява подходящите, които да бъдат допуснати до състезанието. „Събития“, ИТ и JobTiger.tv поемат обичайните си задачи по организацията, сайта и отразяването. Задачите за олимпиадата се избират и проверяват от специалисти на клиента.

Добра идея е, при възможност, самото състезание да се проведе в офиса на клиента, за да могат участниците да го разгледат, да попият атмосферата. Това помага доста за Employer Branding ефекта.

Това обикновено е доста резултатен проект. Например още при първата организирана ИТ олимпиада, при публикувани в основните сайтове за работа позиции без подходящи кандидатури, за участие бяха одобрени 28 участника, от които 14 бяха назначени след състезанието на работа. Кандидатстванията и назначенията и сред по-опитните специалисти също се увеличиха чувствително. Тук можете да видите сайта на последната проведена ИТ олимпиада.

За Employer Branding проекта за Тракия икономическа зона вече разказахме.

Повод за гордост и проектите, реализирани с подкрепата на Samsung – Trends of Tomorrow и Innovation Center – всеки с по няколко издания, като дори създадохме специален кариерен тест, безплатен за всички ученици. Общо в Trends of Tomorrow бяха консултирани над 30 000 ученика от цялата страна, а Innovation Center имаше 4 издания, като реализацията на обучените, още в първия месец след приключване на проекта, надминаваше 75%.

Подобни проекти по-късно изпълнявахме на по-ограничена територия и за EVN и Браншовата камара на целулозно-хартиената промишленост.

В тези проекти и кариерните консултанти на JobTiger получиха своята важна роля.

Кариерните консултанти имаха голяма роля и при проектите по аутплейсмънт и работа с безработни и заети лица през годините 2006-2016-а. Тези проекти бяха особено мащабни и понякога се налагаше включването на допълнителни външни консултанти.

Специалните проекти са много на брой и тук нямаме за цел да ги изброяваме, но всички те се отличават с това, с което особено се гордеем – възможността да създадем от нула проект, да включим целия си потенциал, да привлечем съмишленици и колеги, които да работят с нас и в резултат – да сътворим нещо ново на пазара на труда в България. Да го направим така, че да надминем очакванията на клиента. Неслучайно до една трета от приходите на JobTiger през годините се дължат именно на специалните проекти.

Очаквайте следващата част на историята на JobTiger.
Всички истории можете да видите тук.
Какво разказват другите за JobTiger можете да видите тук.

Публикации от серията