Виртуални дни на кариерата – навременната иновация

Виртуални дни на кариерата – навременната иновация

Още след първите издания на „Кариери“, паралелно с установяването му на национално ниво, търсехме и начини за развитие на форума: Какво ново можем да добавим, така че да е по-полезен за всички? Кои групи от обществото не сме обхванали и как да включим и тях?

Дните на кариерата несъмнено изиграха своята роля за промотирането на стажантските програми, а по-късно станаха основен инструмент на компаниите за запълване на стажантските места. Но фирмите не наемат само студенти и прясно завършили специалисти. Те се нуждаят и от хора с опит, a привличането на такива участници по време на „Кариери“ не е добра идея. От една страна, компаниите идваха подготвени да разговарят за стажантските и работни места за начинаещи. От друга страна, опитните специалисти се притесняваха да се появят на голям форум, където участва и фирмата, в която работят в момента. Това потенциално би им създало неприятности. Търсехме решение на този проблем. Присъствените кариерни дни ни сблъскваха и с още едно предизвикателство по отношение на работещите хора – времето на провеждане. За да е ефективен, такъв форум трябва да е в неработно време. В различни събития изпробвахме провеждане през уикенда или след работно време. Това се оказа проблем за компаниите – участници и силно намаляваше броя им. Трябваше да се намери по-генерално решение.

Винаги сме били изкушени от технологиите и едно от нещата, които трайно привличаха вниманието ни, бяха виртуалните кариерни дни, които тогава се организираха в Щатите и Канада. По това време (2004-2005-а) и технологията, и комуникациите, не бяха на съвременното ниво, а и не всички домакинства и хора имаха компютър, още по-малко – мобилно устройство. Цените за наем на софтуера също бяха високи и според нас – непосилни за нашия пазар. По отношение на броя участници – тогава успешен форум на национално ниво в Канада имаше около 100 фирми и 4000-5000 участника. Това ни се виждаше малко, сравнено с мащабите на форум „Кариери“. Всичко това ни накара да вземем решение да не бързаме, да изчакаме, но и да наблюдаваме регулярно развитието на виртуалните дни на кариерата. Кризата от 2009 година допълнително забави нещата.

През 2014-а доста от факторите на пазара бяха променени. Технологиите и комуникациите се бяха усъвършенствали и поевтинели, страната се възстановяваше от кризата и на пазара на труда вече се усещаше недостиг на хора. Беше време да пробваме с организацията на първите виртуални дни на кариерата с фокус върху хората с опит и провеждането им беше определено за 2015 година. Избрахме софтуера на Brazen Technologies заради безспорните му качества и заради по-приемливата за българските условия и пазар цена. Допълнително, решихме в първите години да субсидираме цената за участие, за да дадем шанс на новия формат. А той беше нов за всички – и за компаниите, и за хората. И едните и другите имаха притеснения и съмнения относно успеха и практическата полза от виртуален кариерен форум. Същевременно съзнаваха, че светът се развива и в такъв формат има бъдеще. Не искаха да изостават от времето.

В първите виртуални дни на кариерата през май 2015-а участваха 29 компании и близо 600 търсещи работа. Участниците можеха да се свържат с бъдещите си работодатели чрез един клик на мишката от всяко място по света. Форумът беше успешен и беше решено да стане част от събитийния календар на JobTiger.

В следващите години експериментирахме и трупахме опит с различните начини за провеждане и промотиране на Виртуалните дни: Дали да са веднъж или два пъти годишно? Какъв е интересът към тях в различните региони и бизнес сектори? Как най-добре да заинтересуваме и привлечем за участие фирмите и хората?

Когато в 2020-а настъпи коронавирус кризата и 7 дни преди старта на „Национални дни на кариерата“ беше обявен първият локдаун, всички тези години опит ни помогнаха. Brazen Technologies бяха претоварени заради преминаването на всичко онлайн, но като стар клиент и партньор и поради часовата разлика (разликата във времето на натоварване на сървърите), успяха да отделят ресурс и за провеждането на „Национални дни на кариерата“ онлайн. Екипът на JobTiger беше обучен, софтуерът познат, така че успяхме за минимално време да създадем условия за прехвърлянето на всички фирми онлайн. На 24, 25 и 26 март 2020 г. 110 компании и над 5000 кандидата се срещнаха на първото виртуално издание на „Национални дни на кариерата“. Не след дълго това стана норма за провеждане на всякакви събития, но през март все още нещата бяха нови, кризата прясна и непозната и за много хора това решение беше ново и неочаквано. За JobTiger бързата и навременна реакция беше голям успех.

По-късно през 2020-а се проведоха и обичайните Виртуални дни на кариерата, ИТ кариерният форум през есента имаше и виртуално издание, а Дните на кариерата в икономическите сектори се състояха отново изцяло онлайн заради втория локдаун. А в годишния календар на събитията на JobTiger за 2021 година всяко събитие има и онлайн издание.

Това е още една щастлива история, типична за JobTiger, която показва как постоянното наблюдение на пазара, иновациите, инвестициите в нови продукти и услуги, постоянното развитие дават своите резултати и позволяват на компанията да се справя успешно и в трудни времена. От тази способност идва разликата между компаниите и прави едни жизнени, а други – не. JobTiger продължава да следва мисията си да създава стойност за хората, търсещи работа, бизнеса и обществото и постоянната работа в тази посока го прави толкова успешен.

Очаквайте следващата част на историята на JobTiger.
Всички истории можете да видите тук.
Какво разказват другите за JobTiger можете да видите тук.

Публикации от серията