Заплатите по длъжности и региони в България – от услуга в JobTiger.bg до Zaplatomer.bg

Заплатите по длъжности и региони в България – от услуга в JobTiger.bg до Zaplatomer.bg

Информацията за нивата на заплащане и получаваните придобивки винаги е била от интерес за всички участници на пазара на труда – и за компаниите, и за хората. За съжаление в България такава информация невинаги е била обществено достъпна.

От много години има различни консултантски фирми, които извършват такива проучвания, но техните резултати са предназначени най-често за ръководствата на компаниите-участници в проучването.

В миналото обявите за работа много по-често съдържаха данни за заплащането и бяха източник на такава информация. Кандидатите за работа също много по-често попълваха размера на очакваната заплата в профилите си в JobTiger.bg. Данните бяха налични, но за обикновения потребител беше трудно да ги систематизира и да ги обработи статистически, така че да може да ги ползва.

За да е от полза на всички потребители и в продължение на политиката си за прозрачност на пазара на труда, през април 2007 година JobTiger пусна публично статистически обработените данни за заплащането по бизнес сектори и региони в България. Допълнително въведохме отстъпка от 25% от цената на публикуване на обява за всеки работодател, който посочи в обявата и предлаганата нетна месечна заплата, за да стимулираме тази инициатива.

От октомври 2007-а започнахме публикуването и на желаните от търсещите работа минимални възнаграждения – отново по бизнес сектори и региони.

И в двете статистики можеше да се прави извадка за определен период, така че да се проследяват тенденциите.

Данните веднага спечелиха интереса на публиката и се радваха на заслужена популярност.
С годините обаче предлаганото заплащане се обявяваше все по-рядко, независимо от предложените отстъпки. Търсещите работа също по-рядко въвеждаха желаното от тях минимално възнаграждение. След динамичните за пазара на труда години на кризата от 2009-2010-а, вече данните за много от бизнес секторите и регионите станаха толкова малко, че бяха недостатъчни за статистическа обработка и услугата беше спряна.

Това създаде празнина на пазара, и то по такава чувствителна за всички тема. През годините обмисляхме доста варианти за справяне с този проблем, но не намирахме работещо, практично и ценово разумно решение.

Затова, когато през 2017-а партньорите ни от Profesia, spol. s r.o. се свързаха с нас по повод създаването на PayLab, ние с готовност се включихме в инициативата. За българския пазар услугата беше наречена Zaplatomer и стартира официално през януари 2018 година.

Принципът в Zaplatomer е малко по-различен. Там хората въвеждат реално получаваната заплата и социални придобивки. В края на процеса те получават сравнение на тяхното възнаграждение със средните за позицията и региона. Потребителите имат възможност да разберат и каква заплата да очакват от бъдещия си работодател дори и да нямат опит. Съществуват и доста по-детайлни справки – както за работодатели, така и за работещи.

Потребителите могат да получат и ценни съвети за това какво е важно в преговорите за заплата или какви аргументи да използват успешно, за да получат увеличение на заплатата си.

Работодателите може да се възползват от седемдневен безплатен период или пълен достъп до приложението за заплати, както и директна поръчка на данни за възнаграждения в България и чужбина. Съвместната работа с PayLab дава възможност за това. Тъй като услугата работи в много държави по целия свят, могат да се получат и сравнят данните за различни страни и региони.

Прозрачността на заплатите е нова за България тенденция, която има за цел да предостави повече информация, по-голяма свобода на решенията, справедливост на възнагражденията и не на последно място да допринесе за постепенно премахване на евентуални несправедливи разлики в заплащането. Същевременно много компании възприемат това и като част от изграждането на работодателска марка.

Затова за JobTiger е важно какво казват самите служители за възнагражденията си, държим на прозрачната информация, като събираме извадката със заплати чрез пазарно проучване и след това я използваме в доклад за възнаграждението на дадена позиция.

Платформата за сравнение на заплати предлага и безплатен достъп до мобилното приложение Paylab Salary Checker за iOS и Android. Освен че потребителите могат да проверяват заплатите по региони и в други държави, ползвателите на приложението могат да получават и редовни ъпдейти за нивото на заплащането им.

Още със стартирането си Zaplatomer спечели интереса и на търсещите работа, и на работодателите като бърз, точен и евтин инструмент за получаване на достоверна информация за заплащането на пазара на труда. Тази услуга все още няма аналог в България.

Очаквайте следващата част на историята на JobTiger.
Всички истории можете да видите тук.
Какво разказват другите за JobTiger можете да видите тук.

Публикации от серията