10-годишните в Боливия вече ще могат легално да работят

Боливия свали официално възрастта, от която е позволено на деца да работят, съобщи BBC. Вече и 10-годишни ще могат да се трудят, ако посещават училище и работят за себе си, а не за други. 12-годишните пък ще могат да бъдат наемани и при работодатели, ако имат родителско позволение.

Вицепрезидентът Алваро Гарсия Линера заяви, че новото законодателство отразява нуждите на Боливия – една от най-бедните страни в Южна Америка.

По данни на Уницеф, над 500 хиляди боливийски деца вече работят, за да подпомагат семейния бюджет. Много от тях са ваксаджии и продавачи на храна в големите градове, но хиляди други работят в екстремни условия в мини и земеделски насаждения.

Социалистическото правителство на страната се надява с новия закон да изкорени крайната бедност. Международната организация на труда (МОТ) обаче счита, че деца под 15-годишна възраст не трябва да бъдат допускани до работа. Приемливата граница е свалена до 14 години за развиващите се страни.

„Щеше да е по-лесно да приемем закон в съответствие с международните конвенции, но той нямаше да работи, защото реалността в Боливия има други нужди и характеристики”, заяви боливийският вицепрезидент. От своя страна, МОТ проучва дали законодателните мерки в Боливия нарушават международните договорки за детския труд.

Свързани публикации