10 умения, които водят до по-висока заплата

10_umeniya

Какво трябва да знаете и какви умения трябва да имате, за да получавате повече пари, прочетете в статията. Времената, когато е било достатъчно да научиш един занаят, за да се издържаш с него цял живот, отдавна са отминали. Средата около нас днес се променя невероятно бързо и затова трябва да сме по-адаптивни към капризите на пазара на труда. Ето защо подготвихме списък с 10 умения, които си заслужава да имаме днес.

 

Zaplatomer.bg

Умения, които може да научите

  1. Програмиране

Добрият програмист няма проблем да си намери работа, а компаниите са готови да му предложат висока заплата. Информационните технологии са една от най-перспективните области, а дори извън нея всеки, който има добри компютърни познания, би имал конкурентно предимство и в други индустрии.

Не е необходимо да посещавате университет, за да се научите да програмирате. Можете да се запишете на различни онлайн и офлайн курсове докато работите и може би следващата ви професия ще бъде QA или IT специалист.

giphy

  1. Чужди езици

Владеенето на чужд език продължава да бъде важно предимство, особено ако можете да го използвате в бизнес комуникацията. Английският отдавна е задължителен в много области, но ако владеете добре и друг език, който се изисква за заемане на дадена позиция, можете да диктувате условията.

За да изучавате езици, използвайте групови или индивидуални курсове в езиковите училища, запишете се на онлайн курс, свалете приложение или потърсете обучение с „нейтив спийкър“ – преподавател, за когото даденият език е майчин.

jazyky

  1. Преговори

Вече няколко пъти сме писали за умението да договаряме справедливи условия на труд  –  в статиите за  това как да отговорим на най-честите реплики в преговорите за заплата или как да поискате повишение на заплатата си. Важно е да се научим да преговаряме, да се аргументираме правилно и да знаем как да реагираме в различни ситуации.  Ако овладеете умението за водене на преговори добре и увеличите печалбите на фирмата, работодателят също ще го оцени, а това може да се отрази и на заплатата ви.

 

Умения, които може да придобиете с практиката

  1. Продажби

Голям процент от компаниите имат нужда от търговци, а възнаграждението им обикновено се състои от две части – фиксирана заплата и бонус. Ако търговецът е добър, той може да спечели много над заплатата си, но не всеки умее да продава. На някои хора това се отдава естествено, други трябва да се научат.

  1. Проджект мениджмънт

Управлението на проекти всъщност е способността да виждате цялото, да го разделяте на малки части и да използвате тези стъпки, за да доведете проекта до успешен край. Ако умеете да предвиждате събитията, да вниквате в подробностите и да спазвате срокове, е много вероятно да сте обещаващ ръководител на проект или ръководител на екип.

multitasking

  1. Организационни умения

Организационните умения са подобни на управлението на проекти, защото трябва да се научите да анализирате голям обем информация и да свързвате разнородни дейности и задачи в една обща цел. Ако успявате да оптимизирате собствената си работа и тази на целия екип, като по този начин да увеличите печалбата на работодателя, основателно може да поискате увеличение на заплатата.

  1. Публично говорене

Презентирането пред голяма аудитория е проблем за много хора. Страхът от  публични изяви дори има собствено име – глософобия. Докато някои обичат да говорят пред повече хора, други трябва да се научат чрез постепенна практика и усъвършенстване.

Истината е, че голяма част от лидерските позиции, които са и с по-високо възнаграждение, изискват публични изяви, а ако искате да бъдете търсен експерт, трябва да умеете да презентирате работата си пред публика.

public speaking

  1. Инициативност

Предимство или недостатък е инициативността? Кой тип хора са по-успешни? Тези, които благодарение на собствената си инициативност са се издигнали до мениджърска позиция или тези, които пасивно чакат възможност, която може би никога няма да се появи?

Работодателите предпочитат хора, които създават идеи и притежават енергия за работа, пред тези, които просто чакат заповеди. Често инициативността е в началото на успешния собствен бизнес.

  1. Стратегическо и аналитично мислене

Обмислената стратегия трябва да бъде неизменна част от всеки проект, независимо дали в нова, утвърдена компания или startup. Способността да се мисли за целите и да се предлагат стъпки за постигането им е високо ценена и обикновено е свързана с дългогодишен опит в бранша. Накратко, колкото повече опит има човек, толкова по-добре познава спецификите на сегмента и е в състояние да прогнозира последствията.

  1. Управление на екип

Можете ли да си представите шеф, който не познава процесите във фирмата, не разбира сектора, в който компанията работи, не познава работата на отделните хора в екипа, не може да разрешава конфликти и няма авторитет? Тийм лидерът трябва да има натрупан предишен опит и много други умения като асертивност, добра комуникация и организираност, водене на преговори, устойчивост на стрес, концептуално мислене, емпатия, а също и саморефлексия.

boss

В обобщение:

Познанията и натрупаният опит са важни компоненти за по-високо възнаграждение от средното за пазара на труда. По-високо платените позиции обикновено са свързани с по-голяма отговорност и очаквания от служителя. Всичко, което правите на работата си или извън нея, за да усъвършенствате уменията си, може да ви помогне да направите кариерна крачка напред.

 

Zaplatomer.bg

Свързани публикации