2.3 милиона души кандидатстват за тази работа

2.3 милиона души кандидатстват за тази работа

Да се отличите от огромната тълпа на пазара на труда и да получите мечтаната (или необходимата) работа не е лесна задача. Това твърдение е валидно за ситуацията в целия свят. Очевидно, обаче, на някои места по света конкуренцията е доста по-ожесточена, отколкото на други. Представете си, че редом до вас за същата позиция се борят още стотици хиляди или милион души…

Утар Прадеш, Индия. През септември тази година държавната администрация на щата в Северна Индия обявява свободни позиции за работа и получава изумителен брой кандидатури – 2.3 милиона, предаде Financial Times. Онлайн рекламата предлага 368 работни места на позиции, които не изискват специфична професионална квалификация.

Дейностите са свързани с почистване, подреждане, приготвяне на топли напитки за длъжностни лица, нощна охрана. Месечната стартова заплата от 15 600 рупии се равнява на приблизително 240 щатски долара, което е над средното възнаграждение на глава от населението в Индия според изчисленията на Световната банка – 8 785 рупии или 135 долара месечно.

Отзовават се и желаещи да заемат позициите, които надхвърлят поставените критерии. Изискванията: възраст между 18 и 40 години, минимум пет години образование и умение за каране на велосипед. Според предоставените на Financial Times данни сред кандидатите има повече от 250 души с докторска научна степен и 25 000 дипломирани магистри.

Въпреки че нивата на безработица в Индия са под 5%, свободните работни места са малко, най-вече заради гъстата населеност на страната и рестриктивната система на трудовото законодателство. Работните места в държавната администрация са най-престижните в индийското общество. Освен това заетостта в държавния сектор гарантира по-добро заплащане и дългосрочна стабилност.

Помислете за тези факти, преди да се отчайвате от голямата конкуренция и стреса, на който сте подложени. Дайте всичко от себе си, за да покажете защо именно вие сте най-подходящи за работата. Работете над своето CV и мотивационно писмо и над представянето си по време на интервю. Успехът няма да закъснее.

Свързани публикации