20 младежи повишиха дигиталните си умения и възможностите за професионална реализация

Приключи безплатният курс по „Програмиране с Java“, част от програмата Tech Institute на Samsung

20 студенти бяха сертифицирани от Samsung и Технически университет – Варна след приключването на безплатния курс „Програмиране с Java” за младежи. Двама от студентите вече са наети от водеща ИТ компания. Курсът се организира от Samsung и ТУ-Варна, с подкрепата на JobTiger и The Business Institute.

Certification_Ceremony_Java_Course_Varna

Церемонията по сертифициране на успешно преминалите обучението се проведе на 19 юни в Лабораторията за иновации, създадена от Samsung в сградата на ТУ-Варна. Сертификатите връчи Крис Чънг, изпълнителен директор на Samsung за България, а сред официалните гости на събитието бяха доц. д-р инж. Мария Маринова, заместник ректор „Учебна работа“, доц. Розалина Димова, Декан на Факултет по електроника, представители на Samsung България и специалисти от JobTiger.

„В Samsung вярваме, че технологиите имат огромен потенциал да променят живота на хората към по-добро. Затова използваме своите силни позиции в иновациите и технологиите, за да допринесем за едно по-успешно общество. У нас има много млади хора, които напускат образованието без необходимите дигитални и меки умения, които ще са им нужни за бъдещата им професия. Затова полагаме много усилия да подпомогнем тези млади хора да придобият нужната квалификация и технически познания, които ще им помогнат да се реализират по-добре и по-лесно на пазара на труда“, заяви Кристина Щерева, маркетинг мениджър, Samsung България.

Лектори в курса бяха доказали се професионалисти от Musala Soft, The Business Institute и JobTiger. В рамките на двумесечното обучение, младежите имаха възможност да надградят уменията си по обектно ориентирано програмиране, използвайки Samsung технологиите. Двадесетте студенти създадоха прототипно приложение, което да демонстрира последователно новите знания и умения.

Students_Java_Course_Varna

В рамките на курса младежите развиха и знания за бизнес развитие и предприемачество. Благодарение на новопридобитите компетенции, част от участниците ще имат възможност да се включат в предстоящата „Нощ на учените“, където ще представят разработения в рамките на курса проект.

През изминалите месеци, студентите се срещнаха и със специалисти от JobTiger, от които научиха какво означава да имаш „меки умения“ и как се прилагат те на практика. Курсистите бяха подпомогнати в намирането на работа и реализирането на пазара на труда като софтуерни специалисти от JobTiger чрез лични консултации, персонална подготовка за интервюта и срещи с работодатели, както и с директни срещи с компании, търсещи такива специалисти.  Броени дни след приключването на курса по „Програмиране с Java“, част от младежите получиха предложения за работа от Musala Soft, като някои вече са наети, а други са получили служебни повишения, заради новопридобитите им познания.

Курсът по „Програмиране с Java“ е част от програмата Tech Institute на Samsung, чрез която компанията създава практически курсове за студенти, благодарение на които младежите подобряват дигиталните си умения, придобиват квалификация в отделна технологична област и се подготвят за бъдещата си реализация на пазара на труда. Всички курсове от тази програма се провеждат в Лабораториите за иновации на Samsung.

Публикации от серията