HR Industry 2018: LEGO като инструмент за организационна промяна

LEGO е уж занимавка за деца, но продължава да има своите запалени любители и сред по-големите. Сигурно познавате някой родител, който купува от по-големите комплекти конструктори на детето си с тайната идея и той да си поиграе с тях? И наистина, защо трябва да ограничаваме тези пораснали деца, като самата компания-производител е измислила начин нейните продукти да се ползват не просто от възрастни, но и при иновативна фасилитираща методология в една организация?

Точно така, наречен LEGO Serious Play, методът е създаден в отговор на сериозните предизвикателства, пред които се изправя LEGO Group в средата на 90-те. Първоначално процесът е бил създаден за разработване на вътрешната стратегия на компанията, а по-късно LEGO решават да я предоставят на света. Търсейки инструмент, който да отключва въображението и иновацията в една организация, в компанията осъзнават, че решението може да бъде намерено вътре в тяхната система- точно както LEGO от десетилетия казва на децата да „строят своите мечти”, така и възрастните вероятно биха могли да строят своята визия за бъдеща стратегия.

LEGO Serious Play използва слуховите, визуални и кинестетични умения на участващите, разказва за JobTiger.tv Ангелина Иванова от Heat Development Solutions – първият сертифициран в България фасилитатор по метода. Той работи с метафори, като това е начин начин да се обработи от мозъка по-лесно сложна информация. Също така дава възможност на всеки участващ да допринесе в една конструктивна и безопасна дискусия, която измества фокуса от участниците върху модела.

Методът е създаден за решаване на проблеми, свързани с разработването на стратегии. Използва се като инструмент за развитие на екипи, при проекти свързани с организационна промяна, въвеждане на организационни ценности, подобряване на комуникацията и решаване на конфликти в екипите и други.

Вижте демонстрацията във видеото, което записахме по време на изложението за компании, предлагащи продукти и услуги в областта на човешките ресурси HR Industry 2018.

Свързани публикации