35% от българките се страхуват за кариерата си заради раждане

35% от българките се страхуват за кариерата си заради раждане

Данните са от проучване на „Екзакта рисърч груп“, проведено сред 703 жени

Над 1/3 от българките имат притеснения, че кариерата им може да пострада от евентуално предстоящо раждане, с оглед на настоящата ситуация в България. Това твърди проучване на „Екзакта рисърч груп“, цитирано в медиите. Резултатите са на база допитване сред 703 жени между 18 и 43 г. в страната.

Въпреки, че 35% се страхуват за работата си, нивото на дамите, които поставят създаването на поколение пред кариерния успех, продължава да бъде високо – 81% от анкетираните. На противоположното мнение са 9%, като сред тях са предимно жени от столицата и студенти. Едва 5% не смятат въобще да имат дете.

Финансовата нестабилност очевидно остава основен фактор за отрицателния прираст на нацията, като почти половината жени (47%) в България  се притесняват най-вече от това.  Почти същият брой (44%) обвързват решението за планирана бременост на база на обезпечеността си в момента.

Вчера в-к Сега цитира доклад на Института за икономически изследвания при БАН, според който ако икономиката ни продължи да се развива с добри темпове, от 2025 г. нататък ще има опасен недостиг на работна ръка. Населението на България се топи и застарява с такива темпове, че дори максималната мобилизация на пенсионерите и безработните няма да задоволи нуждите на трудовия пазар и недостигът на квалифицирани кадри, ще се превърне в недостиг на предлагания труд въобще.

По данни на НСИ, до 2030 г. населението на възраст между 20 и 64 г. ще намалее до 3.77-3.78 млн. души. Така, ако заетостта се качи до 75%, а безработицата се редуцира до 5%, работещите българи ще са с около 440 хиляди по-малко, отколкото през 2008 г., сочи анализ на БАН. Подобни дългосрочни прогнози обаче рядко са точни и по правило не могат да отчетат бъдещи миграционни тенденции, неизявени в дадения момент.

Свързани публикации