5 грешки, които да не допускате, когато преговаряте за заплата

5 грешки, които да не допускате, когато преговаряте за заплата

Искате ли вашият работодател да увеличи заплатата ви? Или ви предстои интервю за работа, но не знаете как да отговорите на въпроса за заплатата?

Договарянето на по-висока заплата изисква добре обмислена стратегия без значение дали става въпрос за интервю за работа, или увеличение на настоящото ви възнаграждение.

Компаниите не винаги приемат очакванията за заплата на бъдещите служители. Понякога това се дължи на обстоятелства извън вашия контрол (ограничен бюджет, лошо финансово състояние на компанията), но друг път причините може да са грешки, които сте направили при преговорите. Екипът на Zaplatomer.bg (съвместна услуга на JobTiger.bg и Paylab.com) подготви списък с най-често срещаните грешки, които кандидатите за работа допускат при преговори за заплата. Ако успеете да ги избегнете, ще увеличите шансовете си за успех следващия път, когато обсъждате очакваното от вас възнаграждение.

#1 Липсва ви подготовка

Ако не се подготвите за интервю, на което ще се обсъжда вашето очакване за заплата, то ще звучи непрофесионално и работодателят ще надделее с контрааргументи. Компанията знае какви финансови възможности има и какво възнаграждение може да предложи за конкретна длъжност.

Ето защо първо разберете колко струват уменията ви на пазара на труда, като научите каква е средната заплата за позицията. Попълнете въпросника за сравнение на заплатата в Zaplatomer.bg и вижте какво е средното възнаграждение в избрания от вас регион според трудовия стаж и нивото на образование.

 

Zaplatomer.bg

Когато се готвите да преговаряте за увеличение на заплащането, трябва да помислите за аргументи защо работодателят да инвестира във вас. Причини за това могат да бъдат резултатите, които показвате, увеличаване на печалбата или друго значимо постижение.

 

jim carrey

#2 Фокусирате се само върху едно число

Дори да очаквате точно определена заплата, опитайте се да я представите на работодателя си като диапазон с граници. В единия му край е минималната граница на възнаграждение, което е приемливо за вас, а в другия – максималната заплата, която надхвърля конкретното ви очакване. Внимавайте този диапазон да е в разумни граници.

 

rip

#3 На интервюто за работа казвате заплатата, която в момента получавате

Обикновено сменяме работата си, за да продължим да се развиваме и да получим по-високо възнаграждение. Ако на интервюто за работа кажете колко получавате при настоящия си работодател, може да изпаднете в неблагоприятна позиция и компанията да се опита да договори с вас по-ниско възнаграждение. Текущата ви заплата не би трябвало да влияе на това колко ще получавате в бъдеще.

 

nicolas cage

#4 Повдигате първо въпроса за заплатата

Оставете HR специалиста пръв да отвори темата за заплатата. Ако попитате за предлаганото възнаграждение в неподходящ момент, можете да създадете негативно първо впечатление. Показвате, че се интересувате повече от заплащането, отколкото от самата работа. Можете да нарушите това правило, ако интервюто приключи, а заплатата не е обсъдена.

 

go on

#5 Говорите за разходите за живот

Работодателят не се интересува от вашата ипотека, дали колата ви се е развалила, или очаквате следващо дете. В някои компании при поводи като раждане на дете или сватба може да получите финансов бонус, но аргументите, които използвате за по-високо възнаграждение трябва да се отнасят до резултатите ви на работа и професионалния ви опит. Работодателят преценява ползите от вашата работа за компанията.

 

puss in boots

Не съществуват универсални съвети

В идеалния случай заплатата, която ще приемете, е резултат от взаимно споразумение, от което вие и работодателят сте доволни.

Трябва да прецените спрямо дадената ситуация какви аргументи можете да използвате и кои от тях да избягвате. Ако действате уверено, изслушвате HR специалиста и отговаряте обосновано на евентуалните му възражения, много е вероятно да постигнете съгласие и да приключите интервюто със справедливо предложение.

Поръчайте доклад за заплата, ако търсите още съвети за договаряне на по-високо възнаграждение.

 

Zaplatomer.bg

Свързани публикации