5 причини да внедрите софтуер за видео интервю в процеса по набиране на персонал

Video_Interview_Software
Видео интервюирането не е просто нов инструмент в помощ на HR специалистите, то е нов поглед върху целия процес по наемане на нови служители. Досегашният начин, при който се провежда интервю само с няколко души, селектирани на база автобиографиите им, води до неволно пропускане на подходящи кандидати.Има няколко начина за дистанционно интервюиране: чрез телефон, чрез видео връзка, използвайки софтуер за видео разговори като Skype и WhatsApp, или специализирани платформи за видео интервю, които предоставят възможност да планирате, автоматизирате и оптимизирате процеса.
 

Ето 5 предимства, които ви дава използването на софтуер за видео интервю.

1. Цялостно впечатление
Психологически изследвания сочат, че по време на разговор комбинацията от интонацията и езика на тялото съставляват 93% от успешната комуникация, а значението на използваните думи е само 7%. Ако изберете видео връзка пред интервю по телефона, ще можете да буквално да видите много повече от кандидата. Ако позицията, за която той кандидатства, изисква контакт лице в лице с клиенти, вие ще добиете представа какво впечатление ще остави този кандидат у тях. 

2. Изключва фактора на личните пристрастия
Колкото и да е непрофесионално, понякога правим избор въз основа на лични пристрастия. Повлияни от субективни причини, по време на интервюто се отклоняваме в една или друга посока и пропускаме да зададем важни въпроси, свързани с компетентността и способностите на кандидатите. Така избираме служител, без да имаме необходимата информация за него.

Софтуер за видео интервю позволява да структурирате въпросите предварително, а след това да ги изпратите на всички кандидати. По този начин можете да приложите еднакви критерии за всеки от тях и да сведете фактора на личните пристрастия до минимум.

3. Силата на второ мнение
Практиката показва, че подборът на служители е по-ефективен, когато се прави от екип, а не от единствен специалист по наемането. Колегите ви могат да забележат малки детайли, които вие не можете да разпознаете веднага.

Видео интервюто на живо дава възможност за конферентна връзка между много участници, а интервюто на запис позволява на вашите сътрудници да прегледат и оценят представянето на всеки кандидат в удобно за тях време. 

4. Автоматизиране на процеса – насрочване, известяване, автоматични имейли до кандидати
Софтуерът за видео интервю ви предлага опция за насрочване и се интегрира с вашия онлайн календар. Има опция за автоматизирани напомняния и известия, като позволява да ги изпращате както на себе си и сътрудниците си, така и на кандидатите. Това спестява много време, организира времето ви и ви предпазва от забравяне и пропускане на интервюта. 

5. Архив
Платформата за видео интервю пази архив с данни за всички кандидати, вашата оценка за тях, техните CV-та, видео интервюта и позиции, за които са кандидатствали. Освен удобство, тази функция предоставя възможност да се върнете към определен кандидат в бъдеще. 

Автор: Live-Interview.com

Свързани публикации