5 съвета как да се справим с работата от вкъщи

5 съвета как да се справим с работата от вкъщи

В сегашната обстановка всеки, който може, вече работи от вкъщи. Това е мярка за безопасност, с която на всички ни ще се наложи да свикнем. Ние в Zaplatomer.bg (безплатна услуга на българския пазар от JobTiger.bg) имаме няколко практически съвета за това как са се справим с работата от хоум офис.

При нормални обстоятелства работата от вкъщи е една от най-търсените придобивки. Служителите най-често я използват, когато трябва да се съсредоточат без нещо в офиса да ги разсейва, да се грижат за болно дете вкъщи или просто когато искат да разнообразят обстановката. Много компании имат ограничение на броя дни, които служителят може да прекара в работа от вкъщи.

Какво се случва, когато трябва да работите от вкъщи за продължителен и непрекъснат период? След първоначалния си ентусиазъм, може да откриете и друга страна на домашния офис. Как да се справите със загубата на мотивация, чувството на самота и изолация, проблемите с концентрацията или липсата на движение? Обърнете внимание на следните съвети:

 

Създайте си подходящо работно пространство

Ако ви се налага да работите от вкъщи веднъж в седмицата, тогава може да продължите да го правите по пижама от леглото. Когато обаче работите от вкъщи за дълъг период от време, е необходимо да си създадете специално работно пространство. В идеалния случай това би било отделно помещение, в което можете да сложите бюро, стол и компютър.

Ако се налага от вкъщи едновременно да работят повече хора, трябва да се опитате да постигнете съгласие и да адаптирате жилищното пространство, за да отговаря най-добре на нуждите ви. Ако в едно помещение работи повече от един човек, може да ползвате слушалки или да си определите почивки, когато да говорите помежду си. Ако живеете в по-малък апартамент, ще ви се наложи да бъдете по-креативни, например да работите в кухнята или да си направите работен кът на дивана или на пода. Не забравяйте вечер да разтребите всичко и да го подредите отново на сутринта.

Ако имате малки деца, опитайте се да ги научите, че работното ви пространство е само ваше. Ако имате средства и възможност, създайте мини работно място за тях с книжки за оцветяване и други материали за рисуване и им дайте собствени проекти, с които да се занимават.

 

Придържайте се към работен график

Когато работите от вкъщи, опитайте се да спазвате доколкото е възможно нормалната си програма. Събуждайте се приблизително по едно и също време. Може да удължите времето, което прекарвате в сън, единствено с това, което иначе бихте прекарали в пътуване до офиса, или използвайте активно това време, за да поспортувате. Облечете се удобно и спретнато, не работете по пижама. Не забравяйте да се погрижите за прическата си, както и за най-основното за един успешен ден – закуската.

Правете почивки за кафе и обяд приблизително по същото време, както и в офиса. Опитайте се, ако е възможно, предварително да си приготвите обяд. Не забравяйте да изключите компютъра си, както когато обикновено си тръгвате от офиса. Служебният ви компютър е с вас вкъщи по 24 часа в денонощието, но това не означава, че трябва да го оставите включен и да отговаряте на имейли денонощно.

 

Бързи съвети за хоум офис

  • Създайте си работно пространство
  • Ставайте по едно и също време, както когато отивате на работа
  • Облечете се удобно и спретнато
  • Пригответе обяд предния ден
  • Правете почивки и не забравяйте да се движите
  • Общувайте с колеги

 

Използвайте гъвкаво времето си

Хоум офисът осигурява известна гъвкавост. Ако имате работодател, който проявява разбиране, може би ще можете да промените и работното си време. Родителите с малки деца могат да използват това, когато трябва да се справят с проблем. Например, можете да решите да работите от вкъщи половин ден и да си вземете половин ден отпуск. Ако се налага да отделите 2 часа на децата, можете да компенсирате това време с работа вечер. Всичко зависи от това дали ще постигнете  споразумение с вашия мениджър.

Не забравяйте да информирате началника си за всякакви промени в работното време или ако продължително време няма да сте на разположение. Бъдете сигурни, че не злоупотребявате с тази привилегия, само защото физически не присъствате в офиса.

 

Изпробвайте тези съвети за по-добра концентрация

За да подобрите ефективността си на работното място, можете да използвате следните техники:

  • Изпробвайте техниката „Помодоро“, при която работите на времеви интервали с кратки почивки между тях. Например работите 25 минути, последвани от 5-минутна почивка, а след това отново се връщате на работа. След 4 такива интервала правите по-дълга почивка от 15 до 20 минути.
  • Не стойте зад компютъра по време на почивките си. Станете, разходете се, направете си чаша чай или отворете прозореца. Също така не обядвайте пред компютъра.
  • Работното време е за работа. Домакинските задължения и приготвянето на храна трябва да се правят отделно. Планирайте деня си, за да не губите работно време в домакински задачи. Опитайте се да приготвите обяд предния ден, заредете пералнята сутринта и я настройте да се включи в края на работното ви време.
  • Изключете телевизора и вместо това слушайте музика.

 

Общувайте редовно с колегите си

Ако продължително време работите от вкъщи, може да почувствате, че сте самотни, че губите мотивация или дори да изпитате страх за работата си или несигурност за бъдещето. Независимо дали живеете сами или с други хора, важно е да имате редовен социален контакт с колеги.

Обадете им се, ако имате проблем или нужда от съвет. Освен работните теми, винаги питайте колегите как се чувстват, как се справят със ситуацията или какво ги притеснява. Ако работите в екип, организирайте поне веднъж седмично видео разговор за всички. Не се притеснявайте да го предложите, ако шефът ви не го прави. Визуалният колегите ви и разговорите с тях ще повдигнат настроението ви.

Хоум офисът има своите предимства и недостатъци. Важно е да поддържате връзка с хората, което е по-лесно с днешните технологии. Разкажете ни как се справяте с работата от вкъщи и дали очаквате с нетърпение да се върнете в офиса.

 

Zaplatomer.bg

Свързани публикации