59% от гимназистите използват своите дигитални устройства, за да се подготвят за училище

Това показа запитването, направено по време на обиколката на Samsung и JobTiger в училищата в Перник, Благоевград и Бургас.

Nemska gimnaziq v BurgasОбразователната кампания на Samsung Electronics – Trends of Tomorrow за четвърти път приключи обиколката си сред училищата, с цел да подготви ученици от цялата страна за техния успешен кариерен старт.

Само за един месец мобилният екип на технологичната компания Samsung и агенцията за подбор на персонал JobTiger достигна до над 1200 гимназисти на възраст от 15 до 19 години в Перник, Благоевград и Бургас. Най-много гимназисти, присъствали на откритите уроци са от гр. Бургас – 14% от ПГМЕЕ и само с един процент по-малко са учениците от Търговската гимназия. От гимназиите в Перник, учениците на ПМГ ”Христо Смирненски” отделят:

  • най-много време в Интернет за четене на списания и вестници – 52%;
  • за блогове –  42%
  • подготовка на домашни – 39%.  

Сред гимназиите в Благоевград, учениците от езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов” са на първо място по търсене на информация за университети в интернет – 46%. Трите най-популярни дигитални устойства, които всички гимназисти имат и използват, са лаптоп (69%), смартфон (63%) и цифров фотоапарат (отново 63%).

Между три и четири часа дневно е времето, което учениците прекарват в интернет – 89% предпочитат социалните мрежи, а 86% – слушането на музика.  За подготовка на училищни проекти 59% от гимназистите използват своите дигитални устройства.  57 процента от анкетираните вече имат опит в търсенето на работа, но едва 22% от всички гимназисти имат автобиография. 44% от учениците вече оценявят дигиталните умения като изключително важни за тяхната кариерна реализация, а други 33% от присъствалите споделиха, че са обогатили посоките си за търсене на работа. 27% от гимназистте присъствали на открития урок вече са сигурни, че знаят как да изготвят своята автобиография. 36% от участниците в Trends of Tomorrow пък са уверени в познаването на новите тенденции на пазара на труда.

Trends of Tomorrow пренесе учениците от петнадесет гимназии в дигиталния свят на съвременните технологии и демонстрира колко важно е познаването им за реализиране на успешна кариера. Друга основна посока на знание, застъпена в програмата на откритите уроци, бе изграждането на умения за създаване на автобиография чрез изготвяне на онлайн CV във Facebook приложение, съобразено с Европейските стандарти. Експертите от Samsung и JobTiger завършиха образа на успешния професионалист като посочиха владеенето на чужд език и познаването на пазара на труда за задължителни. Образователната кампания Trends of Tomorrow изнесе своя финален открит урок пред младежи от SOS Детски селища България, за да ги подготви по пътя към техния самостоятелен живот извън социалната услуга.

 „Радвам се, че и този път достигнахме до толкова много ученици. Мисията на Trends of Tomorrow е да образова младите хора, за да се реализират в мечтаните от тях професии. Резултатите ясно показват, че сме успели да предадем опита и знанията си в познаването на тенденциите на утрешния ден.” – каза PR мениджърът на Samsung Electronics България – Кристина Щерева.

„Trends of Tomorrow е прекрасна инициатива, която дава практически знания и визия за бъдещето на толкова много млади хора. По време на семинарите настроението и ентусиазмът на екипа бяха изключително високи. Развълнувани сме от положителната обратна връзка, която ясно показва, че българските младежи са будни и любознателни, а за нас остава удовлетворението, че сме допринесли за сбъдването на тяхното мечтано бъдеще” – сподели специалистът по човешки ресурси Нели Малакова от JobTiger.

Публикации от серията