8 много опасни изказвания през първия ви работен ден

Източник: Flickr.com (Автор: David Blackwell.)

Източник: Flickr.com (Автор: David Blackwell.)

Първи ден на нова работа, първи ден в нов офис и сред нови хора. На всекиго се случва. Но, този ден не е просто един от многото в живота ви, той е крайъгълен камък за кариерата ви и за добруването ви в новата компания.

Всеки иска да бъде бързо харесан от новите колеги и лесно да стане интегрална част от екипа. Някои се стараят обаче твърде много и за жалост, често в неправилната посока. Между самоувереност и арогантност, между духовитост и простащина има понякога малка разлика. Малка, но твърде важна и лесно забележима по ефектите си. Ако не желаете да „катастрофирате“ още в първия ден в офиса, съветът е прост – слушайте повече, говорете по-малко и обмисляйте думите си, преди да ги пуснете в обращение. Ето и кои изказвания са особено неподходящи за случая.

 

„В предишната ми работа…“

Никой не харесва многознайковците. И никой не се интересува как сте „го правили в последната си работа“, както и  колко е било хубаво/лошо там. Вие сте на ново място – покажете смиреност и уважение към фирмената култура и се опитвайте да се впишете в нея.

 

„Кога ще получа повишение?“

Наистина? Минете първо през изпитателния срок, покажете умения и компетенции, станете значим член на екипа и тогава започнете да мислите за повишение.

 

„Ще идвам по-късно на работа/ Ще си тръгвам по-рано“

Ако не сте договорили подобни условия съвсем изрично с ръководството, пускането на такива забележки в офиса през първия работен ден е ужасна стратегия. От вас се очаква да сте там, да горите в работния процес, да показвате старание и отдаденост, както и желание за учене на нови неща.

 

„С кого да се срещам и кого да отбягвам тук?“

На практика, такива въпроси са покана за клюкарстване. А клюките са кариерен убиец. Не ви интересува кой с кого не се понася и защо – зад тези взаимоотношения могат да седят дълбоки причини, които не ви интересуват. Отделете време и говорете накратко с всичките си колеги. Бъдете любезни и усмихнати, не отбягвайте никого. Тези неща се запомнят и после ще се наложи да влачите грешките си като воденичен камък по време на целия си престой в тази компания.

 

„Аз съм научен на друг начин за вършене на работата“

Опитайте да бъдете позитивни. Работодателите и шефовете не искат да чуват какво и как не можете да направите, те очакват да сте готови за промяна, за учене и за следване на техните пътеки. Ако методите на работа са толкова сбъркани, или сте постъпили в неправилната за вас компания, или ще имате време с напредването на кариерата да предложите подобрения. Първият ден не е подходящ за целта.

 

„Имам нужда от нов телефон/лаптоп/принтер…“

Ако фирменото ви оборудване не е точно последен крясък на технологичната мода, вероятно същото се отнася и до колегите ви. Ако попитате за ъпгрейд, има голяма вероятност да се отчуждите от колегите си, които ще решат, че се смятате за по-значими от тях. По-добре се научете да се оправяте с това, което имате. Ако в компанията има дефицит на добра техника или офисно обзавеждане, свикнете и не позволявайте тези неща да влияят на работното ви представяне.

 

„Предишният ми шеф беше тъпак“

Може и да е бил. Но негативните коментари и оценки рядко са приветствани. Те ви правят да изглеждате самите вие като тъпаци. От вас се очаква да бъдете позитивно настроени и да не мрънкате за предишното си работно място. Много лесно е да се досети човек – в мига, в който смените и настоящата си месторабота, най-вероятно пак ще говорите същите неща. А хората не биха искали да бъдат представяни по подобен начин.

 

„Секретарката има ли гадже?“

Това дори не си струва разясненията.

Първият ден на нова работа е ключов момент – и може да е дори толкова ключов, че да определи цялата ви последваща кариерна реализация. От вас зависи да се държите като разумни и зрели хора. Нали помните основния принцип в живота – „Нямаш втори шанс да направиш добро първо впечатление“? Ако сте го забравили, грешката е изцяло ваша. И ще си платите по един или друг начин за нея.

Свързани публикации