8 приложения, които ще ви помогнат да спестите пари

8 приложения, които ще ви помогнат да спестите пари

Използвате ли пълноценно смартфона си? Не ограничавайте употребата му до разговори, социални мрежи и игри. Инсталирайте си приложения, предназначени да улеснят живота ви и да ви помогнат да поддържате финансите си в ред.

Има много приложения, създадени основно да ви помогнат да спестите пари по систематичен и лесен начин. Това са различни инструменти за следене на семейния бюджет и банкови приложения, които проследяват вашите транзакции, приходи, разходи, погасяване на заеми и спестявания, както и общата им стойност в сравнение с доходите ви.

Има и приложения, които са с цел да ви помогнат да спестите чрез финансово по-балансиран начин на живот.

Вижте някои от приложенията, които използваме и препоръчваме.

 

#1 Разберете колко пари печелите и колко харчите

Спестявания: ****

Първата стъпка към ефективно спестяване е внимателно да проучите финансовото си състояние. Основно правило на финансовата грамотност е, че не трябва да харчите пари, които все още не сте спечелили.  С други думи харчете само толкова, с колкото разполагате.

Ако имате съмнения дали вашият работодател ви плаща достатъчно, изпробвайте приложението Paylab Salary Checker.

Попълнете краткия въпросник с подробности за вашата заплата, трудов стаж и образование и приложението веднага ще ви покаже средната заплата за вашата позиция. Бързо ще разберете дали печелите по-малко, отколкото трябва, а ако това е така, разговаряйте с шефа си за увеличение.

Изтеглете приложението тук: iOSAndroid

 

Zaplatomer.bg

#2 Управлявайте финансите си всеки месец

Спестявания: ****

Едно от най-трудните неща при спестяването е поддържането на балансиран бюджет. Непланираните покупки без да следите редовно салдото по вашата сметка влияят най-много върху бюджета.

Приложения като Spendee могат да ви помогнат да определите месечен бюджет за всички разходи, за да разберете за какво харчите най-много. Използвайте го, за да записвате всички транзакции, да им поставяте етикети и да ги сортирате в групи. Използвайки данните, които редовно предоставяте, приложението създава графики и диаграми, за да ви ориентира по-добре.

Други варианти: Money Manager, Monefy, YNAB

Изтеглете приложението тук: iOSAndroid

 

#3 Следете банковата си сметка

Спестявания: ****

Като следваща стъпка към успешното спестяване свалете на телефона си приложението на вашата банка. Тези приложения са лесен начин за интернет банкиране и преглед на всички транзакции във вашата сметка.

Функционалностите им варират според финансовата институция, но повечето предлагат възможност за онлайн плащания, проверка на баланс по разплащателни и спестовни сметки и следене на приходи и разходи.

 

#4 Правете си списък за пазаруване

Спестявания: ***

Спонтанните покупки често са загуба на пари защото често в крайна сметка купувате нещо, от което всъщност не се нуждаете. Опитайте се да пазарувате по списък в супермаркета.

Приложения като Bringмогат да помогнат за лесно създаване на списъци и споделянето им с вашите близки.

Други варианти: Listonic, Notes

Изтеглете приложението тук: iOSAndroid

 

#5 Съхранявайте картите си за лоялни клиенти на едно място

Спестявания: *

Клубните карти и програмите за лоялни клиенти, предлагани от различни търговски обекти, ви дават предимства и могат да ви помогнат да спестите. Често те включват специални отстъпки, купони и оферти, които търговците предлагат, за да привличат клиенти.

Недостатъкът на тези карти е, че те заемат доста място във вашия портфейл, особено ако имате твърде много. Stocard е решение, което ви позволява да качите всяка карта за лоялност и да я запишете на едно място във вашия смартфон.

Изтеглете приложението тук: iOSAndroid

 

#6 Намалете сметката за телефона си

Спестявания: **

Ако мислите, че сметките ви за телефон са високи, започнете да използвате приложения като WhatsApp за изпращане на SMS, обаждания, изпращане на файлове и видео разговори абсолютно безплатно.

Основният недостатък е, че приложението се нуждае от интернет връзка. Въпреки това, тъй като WiFi мрежите вече са достъпни навсякъде, това не голям проблем.  

Изтеглете приложението тук: iOSAndroid

 

#7 Споделено пътуване

Спестявания: ***

Можете да спестите от разходи за път не само с нискотарифни самолетни билети или резервации на почивки в чужбина в последния момент. Можете да спестите от пътувания и в България независимо дали притежавате собствен автомобил или не.

Изпробвайте приложенията за споделени пътувания, които функционират като социална мрежа, само че за пътуване. Създайте профил и предлагайте свободно място в колата си или намерете шофьор, който да ви закара там, където трябва да отидете. Вашите пътници могат да ви помогнат да покриете значителна част от разходите си за гориво, а ако вие сте този, който търси транспорт, може да платите по-малко, отколкото ако пътувате сам.

Проверявайте предварително профилите и отзивите както за шофьорите, така и за пътниците или задайте предварително изисквания, например за домашни любимци, музика или тютюнопушене в превозното средство.

Други варианти: Facebook и групи, където се предлага подобен превоз

 

#8 Премахнете рекламите

Спестявания: ***

Целта на рекламата е да популяризира продукти, които не познаваме, както и да ни напомня за продукти, които може да ни интересуват, но които все още не сме сложили в електронната си кошница. Ако се поддавате лесно на реклама и поръчвате спонтанно неща, от които нямате нужда, инсталирайте рекламен блокер на телефона или уеб браузъра си.

Можете да постигнете същия ефект, като скривате ръчно рекламите, кликвайки върху „x“, или ги докладвате на доставчиците като съдържание, което вече не искате да виждате. Гарантираме, че покупките ви ще станат по-обмислени и ще спестите повече.

 

Zaplatomer.bg

Свързани публикации