9 номинации в 9-тата седмица на „Човекът, който ме вдъхновява“

Тази седмица в „Човекът, който ме вдъхновява“ преобладават номинациите на жени – активни, смели, с позиция, с каузи и със заразяващ ентусиазъм. Разгледайте всички предложения и дайте гласа си за своя фаворит. Не забравяйте, че тази неделя, 21 октомври, е последният ден, в който може да предложите нова номинация.

Боряна Димитрова

Тя е изключителна, ерудирана, интелигентна, успяла жена, която се отнася към подчинените си като към равни, гласува им доверие и ги насочва, без да се натрапва и да проповедничи. Освен това е изключителен професионалист и държи рабоатата да бъде перфектно изпълнена!

Предложил: Надя Безева

Диляна Бяндова

Човекът, който ме вдъхновява е Диляна Бяндова защото е покрусително красива и извънмерно интелигентна, въпреки склонността й към жълти обувки. Още при първата ни среща, аз разбрах, че тя е много земен човек защото е много по-близо до земята от мен. Ако съм болна от рак, например, не бих искала Диляна Бяндова да е до мен за да не й разваля настроението, а и мисля, че не е моята кръвна група. Срещите ми с Диляна Бяндова не само ме отказаха от желанието ми да свиря на акордеон, което аз желаех от малка, но въобще да се захващам с какъвто и да е било атрибут на изкуството, защото тя ми даде вярната насока, че не ме бива кой знае колко. Каза ми „стани фризьорка“, но вече бях прекалено възрастна. Диляна Бяндова е човек, на който може да се разчита да влезе в сериозна разпра с всеки, който й е под ръка, а едно от най-важните неща е да можеш да разчиташ на някой на сто процента. Освен това тя винаги ми казва истината с много обич.

Предложил: Елисавета Белобрадова

 

Гергана Маркова

Гергана Маркова е от хората, които променят животи. Тя е от хората, които могат с няколко изречения да преобърнат целия ти цвят и да променят възприятието ти за действителността.

Тя не само ме вдъхновява, но чрез нещата които прави и житейската мисията, която си е поставила успя промени моя живот и на доста от хората около мен. Чрез всичко което прави и постига тя всеки ден, помага на стотици хора да открият себе си, истинската си същност, да поставят под въпрос принципите и ценностите си, да взимат съзнателни и мотивирани решения, да живеят с цел.

Гергана Маркова е главен водещ на обучението в Марков Колеж – Първата организация за цялостно личностно развитие, себепознание и себеизграждане в България, създадена още през далечната 1992 година.

Предложил: Борис Колев

 

доц. д-р Атанас Щерев

Доц. д-р Атанас Щерев, „бащата на ин витро оплождане” в България, вдъхновява със своята вътрешна сила, професионализъм и отдаденост към професията „лекар”. Това е лекарят, дарил най-много двойки в България с така дългоочакваната рожба, лекарят, предал своя дългогодишен опит на десетки свои колеги и положил основите на модерното акушерство, гинекология и репродуктивна медицина у нас. Човекът, който ни вдъхновява ежедневно да продължим напред, да се борим, да не се отчайваме в трудностите, да отстояваме позициите си и да се стремим постоянно към развитие и усъвършенстване.

Малко са тези, които знаят, че той пише поезия и има богата и широко-скроена душа. Определено доцент Щерев е човекът, който обича да прави хората щастливи и доказва това ежедневно.

Предложил: Екип на АГ болница „Д-р Щерев“

 

Емилия Дворянова

Номинирам писателката Емилия Дворянова:
Заради света от романите, чрез който кара човек да мечтае и да желае да потъва в книгите й. Вярвам, че онези, които ги познават знаят за какво говоря, а онези, които не са ги чели не по-бавно ще потърсят или „Госпожа Г.“, или „Земните градини на Богородица“, за да се уверят, че не греша.
Заради преподавателското и човешкото обаяние.
Заради начина, по който те кара да вярваш в себе си, без наставление, а чрез личния пример.
Заради музиката на Бах.
Един Голям човек, който наистина вдъхновява.

Предложил: Яница Радева

 

Мина Енева – Ламбовски

Малко е да се каже, че Мина Ламбовски ме вдъхновява. Тя е причината да се усмихвам и да вървя напред с вяра и надежда. Благодаря всеки ден, че я срещнах, когато светът ми рухна заедно с обречеността на диагнозата аутизъм, поставена на малкото ми 3 годишно момченце. За мен и за много други родители Мина е добрата фея от приказката за спящата красавица, която отменя злата орисия, тегнеща над децата ни и ги орисва да живеят.
Мина Ламбовски е майка на три деца, най-голямото от които – Борис е с аутизъм. Диагнозата „тежка форма на аутизъм” е поставена, когато детето е на 3 години и лекарите не дават надежда, че той някога ще говори, ще разбира заобикалящия свят и ще може да създаде емоционална връзка с другите хора.
Мина показва на родителите в България, че има път и надежда за децата ни. Тя доведе в България световно признати специалисти. Благодарение на нея в България започват да се популяризират и прилагат наложените в света програми, разработени специално за работа с деца с аутизъм.
Благодаря ти, Мина! За това, че чух така дълго чаканите думички мамо, обичам те …, за това, че ми върна детето, за това, че вдъхновяваш толкова родители да се борят за децата си!

Предложил: Екатерина Ангелова

 

Мирослава Тодорова

Номинирам съдия Мирослава Тодорова, защото през тази година името й беше от онези, които се превърнаха в метафора.
От „Юрист на годината“ да станеш юрист non grata! Един съдия рационално и последователно защитаващ конституционното разделение на властите и законовите условия за демократично управление, които през последните няколко години са безогледно и последователно унищожавани.
Мирослава е пример, че с вятърните мелници трябва и има смисъл да се воюва. Нещо, което не бива да забравяме. Защото един неин антипод, властваш и в съвремена политическа България беше казал: „Идеали! Бошлаф! Личното наше земно доволство – ето идеала, който трябва да преследваме“.
Името Мирослава стана една от метафорите на съхранените високи идеали на българското обществото.

Предложил: Яница Радева

 

Теодора Стоенчева

Човекът, който ме вдъхновява… Това е тя – Теди! 🙂
От няколко години учи и работи в Чикаго, и въпреки че е на толкова голямо разстояние от мен тя е много близко до сърцето ми, та направо си е вътре в него :))
Упоритостта, с която подхожда към всяко начинание ме изумява и когато се сблъска с някоя трудност тя започва да действа на още по-бързи обороти. Толкова е борбена и постоянна, не се предава докато не завърши започнатото, каквото и да й коства това. Всичко при нея се развива на толкова бързи обороти, че тя няма нито време, нито желание, да се отдава на черни мисли, мързел и отчаяние. Позивната нагласа към света и убийственото чувство за хумор са малка част от нейните качества!

Няма как такава колоритна личност да не те вдъхновява! 🙂

Предложил: В. Делчева

 

Яна Бюрер Тавание

Проблемът на нашата държава не е Б.Б. (той по-скоро е следствие от него), проблемът е, че хората нямат смелост да правят това, което трябва да се направи. Първата стъпка е да видят дупката за запълване – ок, виждат я. И втората не е да е плюем в нея, да седнем отстрани и сълзите си да събираме в капачка от ракия, както правим сега. Толкова ли невероятно изглежда да хванеш една лопата и да я запълниш. Или поне да биеш с черпак по метален похлупак на тенджера: „там-там, тара-тарам, пам-пам“ и да изтанцуваш смешен танц за призоваване на смелост, та да дойдат още хиляда българи и да запълним дупката заедно.

Това с похлупака и танците го прави Яна. И ако можех да копирам нейната смелост и борбеност във всички нас, поне за една година, ще стане чудо, вярвайте ми.

Предложил: Благовеста Пугьова

Публикации от серията