Александър Кръстев: Организациите „морска звезда“ са по-ефективни

„Държим усещането, което получават хората в нашия екип и което предават на читателите, да бъде съвсем автентично“. Така Александър Кръстев, PR специалист и създател на сайта за книги и четене „Аз чета“, обяснява защо ревютата на книги се пишат от любители на книгите. В екипа естествено се специализират в представяне на книги, близки до професията и работното им занимание.

Морската звезда и паякът“ на Ори Брейфман и Род Бекстрьом е книгата, която силно впечатлява Александър и той пренася наученото в работата на „Аз чета“.

„Книгата представя два вида организации: тип „паяк“, със строга йерархична структура, с множество „краченца“, които вършат работа, но решенията се взимат само от едно място. Вторият тип са организация е „морска звезда“, в която отделните „крачета“ могат да взимат самостоятелно решения и от всяко „краче“ може да се създаде нова организация. Според мен „морска звезда“ е начинът, по който е най-добре да се управляват организациите в момента“.

От октомври 2011 моделът на морската звезда е внесен в „Аз чета“. Структурата е променена, няма главен редактор, всеки от хората в екипа взима решение за своята част от съдържанието, всички взимат общи решения за големите промени. „Със сигурност при организациите от типа морска звезда се подобрява ефективността,защото решенията се взимат по-бързо и по-информирано“, убеден е Александър.

Свързани публикации