„Алианс за младежта” обединява компании, които ще противодействат на младежката безработица

Juan Carlos Peralejo30 български и международни компании обединяват усилията си в борбата с младежката безработица в рамките на движението „Алианс за младежта“. Това обяви вчера изпълнителният директор на Нестле България Хуан Карлос Пералехо по време на пресконференция за представяне на българското участие в инициативата. На събитието присъстваха и изпълнителният директор на Агенция по заетостта Асен Ангелов, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестициите Светослав Младенов, Ева Паунова, депутат в Европейския парламент, представители на компаниите, членове на Алианса в България и млади хора на възраст под 30 години.

За да спомогне за решаването на кризата с младежката безработица в Европа, Нестле пое ангажимент за създаването на 20 000 работни места за младежи на възраст под 30 години в Европа в периода 2014-2016 г. Като активен участник в инициативата, Нестле България пое ангажимент да наеме 330 млади хора в рамките на същия период, които ще имат възможност да работят на различни нива и в различни отдели на компанията – от производство и администрация, до продажби, маркетинг, финанси, технологии, изследване и развитие. Само за първите осем месеца от инициативата 134 младежи са намерили своето място в компанията и са вече част от Нестле България.

Официалният старт на инициативата бе даден на 18 септември във Веве, Швейцария, когато Нестле, заедно с 200 компании, обявиха ангажимента си за създаване на над 100 000 работни места за младите хора в цяла Европа. Като активен участник в инициативата, Нестле България представи първите членове на Алианса в България, сред които компаниите: Adecco, Андреа, A-Team, Vivacom, Chep, Дедракс, Дунапак Родина, Good Mills Bulgaria, Moto Pfohe, Маус Принт, Nielsen, Publicis и Юри Гагарин АД.

Компаниите се ангажират да разработят редица съвместни и индивидуални инициативи, които да предложат на младите хора професионален опит и стаж, като по този начин им помогнат да се реализират на пазара на труда. В допълнение, те ще насърчат своите служители да съветват младежите как да се подготвят за работа, предлагайки практически насоки за изготвяне на автобиографии и приложими съвети при явяване на интервю за работа.

Според неотдавна проведено проучване, 23% от младите хора в Европа смятат безработицата за най-големия проблем на обществото през следващите пет до десет години. Данните са предоставени от ACNielsen, водеща международна компания в областта на пазарните проучвания, партньор на Алианса. Около 54% от анкетираните безработни са заявили, че обвиняват правителствата за това, че не разрешават проблема с липсата на възможности за младите хора. В проучването са взели участие около 2 000 млади хора от Великобритания, Германия, Испания, Италия и Франция на възраст между 18 и 29 години. Резултатите показват, че 40% от анкетираните на възраст между 21 и 24 години се опасяват, че перспективите за работа в страната им няма да се подобрят през следващите 12 месеца.

В контекста на трудната икономическа обстановка, в която не се наблюдава почти никакъв ръст, Алианс за младежта се ангажира да работи съвместно със законодателите и образователния сектор, за да помогне на младите хора да развият уменията си в бизнеса и да намерят работа.

Свързани публикации