Алън Стивънс към българската аудитория

14 януари 2015 Спонсорирана публикация

„Едва ли имате време да прочетете цялата ми биография, а и това не е нужно. За мен и за Вас е важно, че аз съм човек с огромен опит в областта на медиите (традиционни и нови), и с голям стаж като лектор. През последните десет години водя конференции и обучения в Европа, Америка, Азия, Австралия и Близкия изток, а най-често можете да ме видите на родна земя в Обединеното кралство.”

alan pic

Алън, ще ни разкажете ли повече за себе си?

  • Според „The Independent“ аз съм „един от 10-те най-добри медийни експерти в Обединеното кралство“. През декември 2013 станах един от 20-те лектори, които притежават признанието Certified Speaking Professional, Global. Това е награда, която се дава само на лектори с дългогодишен опит в различни държави и изключителни постижения и компетенции. Аз съм бивш президент на Global Speakers Federation и на Professional Speaking Association of the UK and Ireland. Друго нещо, с което много се гордея е, че съм един от 10-те британски лектори, които притежават наградата The Professional Speaking Award of Excellence. Аз съм единственият акредитиран професионален лектор в Европа, който е и квалифициран специалист по Връзки с обществеността, като член на Британския институт за връзки с обществеността. Зад гърба си имам доста издадени книги на тема работа с медиите и публично поведение, а последната – The Exceptional Speaker е в съавторство с Пол дю Тоа и беше публикувана през септември миналата година. През 1996 г. създадох Which? Online – платформа, включваща онлайн социални функции, години преди Facebook.

И нещо любопитно! Лелята на моята пра-пра-пра прабаба е Мери Шели – авторката на Франкенщайн!

Как започнахте кариерата си?

  • През 1981г работих като журналист в списание – тествах коли и пишех за тях. Канеха ме често да участвам в радио и телевизионни програми, което прерасна в медийна кариера.

Защо историите са толкова важни?

  • Защото хората реагират на тях, дори и децата. Ето защо трябва да ги използваме, когато популяризираме продукти и услуги.

Как да контролираме всяко интервю?

  • Когато някой ви интервюира, целта ви е да предадете вашето съобщение възможно най-кратко. Задачата на интервюиращия е да разбере какво вие знаете и да ви помогне да го обясните възможно най-ясно. Всъщност се оказва, че вие имате общ интерес и вместо да се притеснявате от журналистите, се опитайте да ги виждате като партньори в пренасянето на бизнес съобщение. Ако подходите с недоверие към интервюто, не само че това ще бъде много неприятно изживяване за вас, но и ще прави всяка следваща изява по-трудна.

Защо опцията “без коментар” не трябва да съществува?

  • Ако откажете коментар в интервю, всеки може да напише: “Компанията отказа да потвърди или отхвърли, че…” и да си измислят каквото си искат. Изглежда сякаш имате нещо, което искате да скриете.

Как да се справяме с трудните въпроси в интервютата?

  • Подгответе се предварително. Ако интервюиращият стане агресивен запазете спокойствие и се придържайте към същността на това, което сте подготвили и което искате да е основното ви послание.

Има ли нещо, което не трябва да казваме на репортерите?

  • Никога не критикувайте другите компании, а се съсредоточете в собствените си предимства. Никога не правете лични атаки. Никога не обсъждайте неща, които са предмет на съдебно производство. Никога не спекулирайте и не лъжете!

А как да запазим репутацията си?

  • Следете постоянно нивото на репутацията си с инструменти като Google Alerts и Socialmention.com. Опитвайте се да отречете възможно най-бързо нещата, които не са истина. Научете се да говорите уверено и ясно. И много важно – уверете се, че всеки служител знае посланието на вашия бранд!

Повече информация и възможности за регистрация за семинара на Алън Стивънс в София на 22.01, ще откриете ТУК

Свързани публикации