Ан-Софи Йохансон, главен дизайнер на H&M: Работата е най-голямото ми хоби

Ан-Софи Йохансон започва работа в H&M през 1987 г. като продавач-консултант, през 1990 става асистент-дизайнер, а през 2008 – главен дизайнер на компанията. Тя ръководи екип от над 140 души в централата в Стокхолм и живее няколко сезона напред, планирайки бъдещите колекции на H&M. По-рано през март беше в България по повод откриването на първия магазин на компанията у нас.

 

Ан-Софи, какво е работата за Вас?

Ан-Софи Йохансон: Работата ми значи много за мен. По някакъв начин тя е най-голямото ми хоби.

 

Как успяхте да се издигнете от продавач-консултант до главен дизайнер на H&M?

Ан-Софи Йохансон: Работех в магазин на H&M, докато учех. Един ден изпратих мои скици на Маргарета ван ден Бош, която тогава беше главен дизайнер. Тя хареса скиците и ми предложи работа като дизайнер.

 

Мислите ли, че това е възможно днес? Какво има нужда да знае една млада жена, която иска да работи в модната индустрия или да бъде дизайнер?

Ан-Софи Йохансон: Мисля, че най-важното нещо в днешно време е да получиш добро образование и да се научиш на ловкост, на тънкостите в занаята. Да бъдеш готов да работиш много и здраво. Също така мисля, че е важно да помниш, че всичко е преходно и нищо не се случва изведнъж от самосебе си.

 

Каква е Вашата тайна – късмет или много работа?

Ан-Софи Йохансон: Може би комбинация от двете! Имах късмет от гледна точка на факта, че Маргарета ван ден Бош, която ме нае на работа, повярва в мен, повярва, че имам нужния талант да стана дизайнер в H&M. Но освен това съм полагала винаги и много труд през всички години, в които работя като дизайнер.

 

Разкажете ни повече за наградата за дизайн на H&M (H&M Design Award) – изглежда като невероятен начин за подпомагане на младите дизайнери веднага щом завършат образованието си.

Ан-Софи Йохансон: Наградата за дизайн е нашият приз, който даваме на местно и на международно ниво.  Целта ни е да насърчим младите дизайнери и техните бъдещи кариери в модната индустрия, както и да вдъхновим следващите поколения дизайнери.

 

Разкажете как протича един ваш ден на работа.

Ан-Софи Йохансон: Всъщност нямам типичен ден на работа – всичко е много различно в зависимост от това къде се намираме в работния процес. Със сигурност имам много срещи с екипа си, както и с други екипи в централата на H&M. Може да е ден, в който търся вдъхновение за следващия сезон, преглеждам колекциите за предстоящия сезон на всички линии на H&M или пътувам за откриването на нов магазин. Като престоя ми в България за откриването на първия ни магазин в София, където се запознах с много хора с напредничаво отношение към модата.

 

За средностатистическия клиент работата на дизайнера е прекрасна смесица от обиколки на света и непрестанни партита със знаменитости, но така ли е наистина?

Ан-Софи Йохансон: Да бъдеш дизайнер може да се окаже много тежка професия. Трябва да можеш да предвиждаш тенденциите и винаги да мислиш за очакванията на клиента – никога да не забравяш, че всичко се прави заради клиента.

 

Трудно ли е да бъдете начело на световна марка?

Ан-Софи Йохансон: Не приемам нещата така. За мен е въпрос на ежедневната работа и ясното съзнание, че нашият фокус трябва да бъде върху клиента.

 

Кое в момента е най-голямото ви предизвикателство?

Ан-Софи Йохансон: Предизвикателството всеки ден е да разберем какво ще бъде следващото нещо, което клиентът ще иска. Как можем да изненадаме, да подобрим и дори да надминем очакванията на клиентите си.

 

Наскоро прочетох, че H&M се стреми да увеличава употребата на органичен памук с 50% всяка следваща година до 2013 – лесно ли е това?

Ан-Софи Йохансон: Поставихме си тази цел в сравнение с органичния памук, който използвахме през 2008 г. и вече я постигнахме миналата година, като използвахме 15 хиляди тона органичен памук. H&M е марката, която използва най-много органичен памук в световен мащаб, по данни на Textile Exchange. Освен това работим и с инициативата Better Cotton Iniative, като целта ни е цялото количество памук, което използваме, да има устойчив произход до 2020 г.

 

Сега работите върху колекциите за следващите сезони на H&M – какво е чувството да живеете в бъдещето?

Ан-Софи Йохансон: Харесвам да работя с тенденции и с мода. Доколкото модата като цяло винаги се стреми да се движи напред в бъдещето, наистина е вълнуващо да бъдеш част от това предизвикателство.

 

Във видеото ще видите и чуете Ан-Софи, която дава съвети за съчетаване на цветове и форми през пролетта.


Ана Динкова води рубрика в JobTiger.tv, в която представя жени с успешна кариера и представя теми за участието на жените в обществения и икономическия живот.

Ана има опит в сферата на връзките с обществеността, дигиталните комуникации и управлението на фирмена и бранд репутация. Работи последователно в Атлантическия клуб в България, Райфайзенбанк България, Уестинкорпорейтед ООД и Първа инвестиционна банка. От края на 2010 е партньор в Trinitix. Пише за Cosmopolitan, води рубрика в предаването Животът и други неща по БНТ1 и списва два блога – Ana’s Handbag и Ankabanka. Има магистърска степен по политология и следдипломна квалификация по международни отношения от Софийския университет. 

Публикации от серията