BASSCOM: Периодът за наемане на софтуерен специалист е минимум 8 седмици

Софийското издание на световната инициатива HR Unconference (HRU) се проведе за втора поредна година в средата на април.  HR „неконференциите“ са международна серия от събития, в които акцентът е върху свободната комуникация и споделянето на опит и идеи между специалисти в областта на човешките ресурси, подбора на персонал, управители на компании и други. Събитията са организирани в повече от 50 държави и са събирали над 6000 души от целия свят.

Този път в София тема на дискусиите между HR професионалисти бяха новите инструменти и практики за намиране на кадри за ИТ и технологични компании. Сред засегнатите проблеми бяха ролята на агенциите за подбор като медиатор между специалистите и работодателите, как се печели доверието на ИТ специалистите, employer branding, как да ускорим подбора чрез системи за проследяване на кандидатите и др.

Стамен Кочков от SAP Labs България, който е и председател на Българската асоциация на софтуерните компании, говори за предизвикателствата пред наемането на качествени ИТ специалисти в България. По данни на асоциацията, през годините периодът, нужен за наемане на софтуерни специалисти, стабилно нараства. В момента минималният период за наемане на програмист е 8 седмици, а за софтуерен архитект е 12 седмици. Това създава проблеми на компаниите, които в определени случаи дори не успяват да отговорят на клиентското търсене и губят клиенти.

Вижте как влияе бавният подбор на печалбата на най-бързо развиващия се сектор в страната, защо ИТ академиите не са достатъчни за да покрият нуждите на бизнеса от специалисти, какво са „виртуалните екипи“ и ще има ли „професия програмист“ в средните училища.

HR Unconference в София се организира в партньорство с JobTiger, EPAM и БАУХ.

Свързани публикации