Безработицата сред младите в ЕС е най-големият европейски проблем в момента

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че младежката безработица е най-сериозната криза, заплашваща Европа. Тя се изказа в съвместно интервю пред няколко европейски вестника, че правителствата трябва да следват примера на Германия и да се концентрират върху стажантски и обучителни програми, а не само върху академичното образование, ако искат да предотвратят появата на едно „загубено поколение”.

Меркел говори пред европейската преса преди началото на среща на високо равнище, която започва в Берлин. В нея ще вземат участие 20 държавни ръководители на страни-членки от ЕС, както и всичките 28 министри на труда от Съюза. Политическите лидери са се събрали в германската столица, за да обсъждат конкретни мерки за преодоляване на проблема. Икономисти предупредиха, че младото поколение е изправено пред съвсем реална заплаха да се реализира по-зле от родителите си, в социален, материален и професионален план, поради постоянното „изпаряване” на работни позиции в Европа.

 Почти 6 милиона жители на ЕС под 25-годишна възраст са без работа. Ангела Меркел изрази становище, че тяхното бъдеще може да бъде подобрено с помощта на немския опит. В Германия се внедрява и тества нова двойна система – комбинация от училищни занимания и реално професионално обучение в практическа среда. Този метод се е оказал много ефективен за страната, като с негова помощ броят на безработните младежи е намален наполовина, в сравнение с 2005г.

Свързани публикации