Безработицата в Европейския съюз расте рекордно

Безработицата в Европейския съюз расте рекордно

Безработицата достигна ново рекордно ниво в Еврозоната, съобщи BBC. В 17-те държави, използващи общата европейска валута, броят на безработните достигна 10.4% за декември 2011 г. Това е с  0.1% повече от ноември. 751 хиляди души са изгубили работата си през последната година, като броят им е достигнал до 16.5 милиона души в Еврозоната.

Най-високо е нивото на безработица в Испания (22.9%), а най-ниско в Австрия (4.1%). Безработицата расте стабилно, като резултат от засилващата се дългова криза, посочват финансови експерти.

В 27-те държави членки на ЕС нивото е малко по-ниско – 9.9% за последния декември. Това се равнява на 23.8 милиона безработни граждани на ЕС. Най-голям ръст на безработни за последната година се забелязва в Гърция, Кипър и Испания. Естония, Латвия и Литва са в противоположната графа – там броят на безработните намалява.

Гийом Мену, икономист от Ситигруп, отбелязва, че очаква тенденцията към повишаване на безработицата да се задържи и през 2012 г. Основна причина за това той вижда в забавените инвестиции и общата несигурност, обхванала всички браншове.

В България нивото на безработицата за декември 2011г. е 11.2%, сочат данни на Евростат. Това е 0.2% повече от предишния месец.

Свързани публикации