Безработицата в Еврозоната постави нов рекорд

Безработицата в Еврозоната отбеляза нов рекорд. В страните, използващите единната европейска валута Евро през септември вече 11.6% са били без работа, обяви статистическата служба на Европейския съюз в Люксембург. Това е най-високото ниво откакто се водят подобни отчети (1995г.). Това отговаря на 18.5 милиона души без работа, което е със 146 хиляди повече от предишния месец. В тази група от държави Испания продължава да държи черния рекорд с 25.8% безработни. В Португалия този процент е 15.7, а в Ирландия 15.1. Безработните французи са 10.8%, а най-добре в Еврозоната са австрийците – там само 4.4% са без работа.

Съществен принос в генерирането на нова безработица имат големите европейски компании, които всячески се опитват да съкратят разходите си. Луфтханза, вторият най-голям европейски авиопревозвач например, планира да намали разходите си с 1.5 милиарда Евро до 2014г., което означава, че 4500 от служителите й ще останат скоро без работа.

Инфлацията в Еврозоната обаче леко се е понижила за октомври – от 2.6% на 2.5%.

Дълговата криза е вкарала поне 5 европейски нации в рецесия, подкопавайки намеренията на бизнеса и инвеститорите и принуждавайки много компании да съкратят разходите си. Европейската централна банка  предрече пък ново и по-дълбоко затъване от предвиденото.

Свързани публикации