Безработицата в Испания спадна под 25%

Нивото на безработицата в Испания спадна под 25% – за пръв път от две години насам, благодарение на съживяващата се икономика, съобщи BBC. 402 хиляди души са си намерили работа през второто тримесечие на тази година, най-вече покрай сезонната туристическа индустрия. По този начин броят на безработните е намалял от 25.9% на 24.5%. Въпреки това, безработицата в страната си остава втората най-висока за Европа – 5.6 милиона испанци нямат препитание, а 17.4 милиона са официално на работа.

Преди седем години нивото на безработица в страната бе едва 7%, но след това рязко се повиши до почти 27%. Испания страдаше от постоянна рецесия, за която силно допринесе и спукването на имотния балон. Положението беше допълнително утежнено от правителствените политики за строги икономии, като реакция на общата криза в еврозоната.

Испанската централна банка заяви междувременно, че икономиката в страната е в най-бързия си растеж за последните 6 години и сега е с 0.5% по-голяма от първото тримесечие на годината. Прогнозите на банката са, че този процес ще продължи, като се очаква идната година икономиката да нарасне с още 2%. Икономистът Холгер Шмидинг добавя, че „Испания се превърна в една от най-бързо развиващите се икономики в Европа”.

Свързани публикации