Безработицата в Испания става все по-дългосрочна и тревожна

Безработицата в Испания става все по-дългосрочна и тревожна

Испания е в истинска депресия, сочат актуалните данни. Наскоро излезе статистика, според която рекордните 27.2% от трудоспособното население на страната са без работа през първото тримесечие на 2013г. Това състояние на нещата обаче е много по-лошо, отколкото изглежда на пръв поглед. Големият проблем е, че повечето от тези хора са дългосрочно безработни.

Статистиката сочи, че 19.5% от трудоспособното население не е имало работа през последните 6 месеца, 15.3% през последната година и 9.2% през изминалите две години. Тези стойности са наистина стряскащи, особено имайки предвид, че говорим за една ог големите европейски икономики.

Таблицата отразява посочените тенденции и не дава повод за никакъв оптимизъм. Както признават експертите, историята на испанската депресия е всъщност най-вече историята на така наречените „indignados” – млади хора, които са дългосрочно безработни. Именно те и останалите дългосрочно безработни са основната причина за покачването на процента на незаетите лица в последните години. Ситуацията е много тревожна, а не се забелязва никаква тенденция към постепенно спиране на процеса. Приложената таблица отразява стряскащата действителност в Испания – броят на хората, които са си намерили напоследък работа, е трайно нисък, а онези, които стоят все по-дълго време без препитание, непрекъснато се увеличават. Анализаторите се опасяват, че няма ясен изход от тази тежка кризисна ситуация.

Свързани публикации