Бизнес лидерите говорят за HR: Георги Бачев, LiveArea

„Пазарът (на човешки ресурси, бел.авт.) в ИТ секторa се промени значително в последните години. Нуждата от квалифицирани кадри става все по-голяма. Много е трудно да се намерят свестни програмисти и технически мениджъри“, казва Георги Бачев, eCommerce Director & Managing Director of Bulgaria Operations на LiveArea. Рaзговаряхме с него по време на поредното издание на Business Leaders and HR Meetup – организираната от JobTiger среща на бизнес лидери с професионалисти в областта на човешките ресурси. Основните теми тази година бяха тенденциите при подбора на персонал в различни сектори, както и дигитализацията и хуманизацията нa HR сферата.

Не е изненадващо, че Георги Бачев смята, че бизнесът трябва да подпомага израстването на ИТ кадрите. „Може да започваме от училище, дори от детски градини, за да може този проблем да бъде решен или поне да не се задълбочава“, казва той.

Една от обсъжданите често алтернативи е вносът на готови кадри от чужбина. Според Георги Бачев обаче вносът не изключва развиването – защото много трудно някой ще получи точен специалист, подготвен за работата в конкретната фирма, идващ от друга държава.

Едно от силните убеждения на бизнес лидера е в бъдещето на дистанционната работа – появяват се много платформи на пазара, които предлагат много лесно взаимодействие с квалифицирани кадри, които не са в офиса или дори не са в България въобще. С blockchain технологиите още повече намаляват комисионните за наемане на подобни експерти. Георги си представя не много далечно бъдеще, в което работодателите ще се свързват през подобни интересни платформи с добри специалисти, и така ще изпълняват своите поръчки.

В интервюто ще разберете още каква е стратегията на LiveArea по отношение на дигитализирането в HR, какво може и трябва да се направи в това отношение и защо Георги Бачев смята, че голяма промяна ще се случи в следващите от 3 до 5 години.

Когато става дума за автоматизация на дейността мениджърът изрази мнение, че неизбежната промяна ще направи работата все по-лесна, с автоматизирани начини за контролиране на качество и проекти, по-добър синхрон и т.н. Въпреки това той смята, че ИТ професионалистите не са заплашени от безработица заради навлизането на изкуствен интелект и машини.

Свързани публикации