Бизнес лидерите говорят за HR: Венислав Йотов, Collonade

Пазарът на труда във финансовия сектор тепърва предстои да се променя, тъй като предстои окрупняване на банковия сектор. Вероятно при застрахователните компании също се очакват сливания, но по-скоро поради автоматизацията на процесите и продажбите през интернет много хора ще трябва да сменят професиите. Това смята Венислав Йотов, мениджър за България и Румъния на Colonnade Insurance. Той бе един от бизнес лидерите, които се срещнаха с HR специалисти по време на третото издание на Business Leaders and HR Meetup, което се проведе в средата на април.

Целта на тези срещи е по време на панелни дискусии да се обсъдят актуалните тенденции в пазара на труда и предложения за решаването им. Тази година темите бяха разделени в два панела – единият свързан с промените в подбора на кадри в последните години, кои са ефективните решения и методи., а другият – насочен към навлизащите технологии и хуманизацията на HR и как се съчетават на практика тези тенденции.

Въпреки нетипичния за настоящата ситуация очакван излишък от кадри във финансовия сектор обаче, заплащането и в тази сфера ще продължи да се покачва, а уменията, които ще се изискват от служителите в бъдеще ще бъдат още по-комплексни, обяснява Венислав Йотов. Мениджърът също така смята, че продължаващата автоматизация е неминуема, защото тя спестява време и намалява разходи. „Въпросът е баланс на разходи и ползи от електронизацията на процеса в дейността на човешките ресурси. В големите организации това вече е направено. То не е бъдеще, според мен е реалност“.

Свързани публикации