Благодарение на предишното си участие на HR Industry – аз намерих 3-ма нови клиенти

Благодарение на предишното си участие на HR Industry – аз намерих 3-ма нови клиенти

Автор: Любов Кирилова – управител на Crystal Water и създател на платформата Goodworky

Когато ме помолиха да отговоря на въпроса – Защо ще участвам на HR Industry 2018 – дори не ми се наложи да търся причини. Нямо нищо по-лесно и спонтанно от отговора – защото последния път, когато участвах с щанд на това събитие, успях да намеря нови клиенти за услугите, които предлагах тогава и създадох много нови и важни за мен контакти.

Тази година за мен ще е чест да представя новият ни продукт – платформата Goodworky, която разработвахме с екипа ни повече от година и успяхме успешно да предложим на пазара във втората половина на миналата година.

Goodworky е онлайн платформа за e-learning, споделяне на идеи, мнения, знание и ресурси. Тя е предназначена да се използва за вътрешнофирмена комуникация, като хората в компанията могат да я достъпват по всяко време и отвсякъде.

Ние създадохме Goodworky, защото всяка организация има нужда да:

  • Предостави бързо и ефективно средство на хората си да се обучават;
  • Повиши ефективността на работните процеси като подобри вътрешната комуникация;
  • Даде възможност на хората да им се чуе гласът, защото мнението на всеки е важно в компанията;
  • Повиши корпоративния дух и ангажираността на хората;
  • Минимизира времето за разпространение на важна информация и знанието до кого е достигнала ефикасно тази информация.

Уверена съм, че Goodworky е най-доброто и ефективно решение за всяка компания от средния и голям бизнес. Платформата ни предоставя възможността всяка организация да използва за бъдещото си развитие, както постиженията на съвременните технологии за социална комуникация, така и откритията в най-новите теории за мотивация и ангажираност на позитивната психология.

В края на всеки работен ден най-важният ресурс на компаниите напуска през вратата. Доскоро основната роля на собствениците и мениджърите беше да създава предпоставки, хората да се връщат на сутринта, за да могат отново да работят и дадат своя принос за организацията. С развитието на мобилните технологии и разрастването на влиянието на социалните мрежи, съществено значение за прогреса на компанията придобиват възможността и начините, чрез които се ангажира вниманието на хората за постигане на целите на компанията, както и изграждането и поддържането на тяхната мотивация.  Goodworky  е идеалното средство компаниите да предоставят 24/7 възможност за изява на хората си; да ги развиват, информират и мотивират по един съвременен начин онлайн; и не на последно място да превърнет постигането на целите на компанията във вълнуваща съвместна мисия.

С нетърпение очаквам да направя презентацията си за Goodworky  по време на събитието, която се надявам да привлече интереса на посетителите и професионалистите в бранша.

Свързани публикации