Britain is GREAT и духът на Олимпиада 2012

3 дни ни делят от старта на Олимпийските игри в Лондон. За това мащабно спортно мероприятие се говори от години, а интересът на света към Лондон и Великобритания нарасна значително в последните месеци. Причината за това е проста – Олимпиадата не е просто спортно мероприятие. Тя въплъщава духа на честното и спортсменско състезание между световните нации, но и дава възможност на една държава да се представи като домакин, който не само организира състезанията, но и представя  културното си наследство, духа си и своите постижения пред вторачените погледи на хиляди атлети и милиарди зрители.

Именно с тази нагласа Великобритания посреща поредните Олимпийски игри. Страната подема мащабна и дългосрочна кампания за своето оптимално представяне, която стартира още през 2011 г. Името на кампанията е “GREAT” (Велико) и е игра на думи с името на страната – Великобритания. Тя има за цел да представи различните аспекти от постиженията на Великобритания и да запознае хората с някои ключови личности и идеи, които превръщат Великобритания в една велика страна. Кампанията е подкрепена от редица институции на държавно ниво и основното й средство за популяризиране на държавата и нейните интересни страни са серия от кратки видеоматериали. „Зеленото е велико”, „Знанието е велико”, „Предприемачите са велики”, „Иновациите са велики”, „Наследството е велико” – това са само някои от заглавията на видеоматериалите, които могат да бъдат открити на редица сайтове, в това число, и този на Британския съвет.

„Великобритания днес е просто велико място за посещения, образование и работа. Велико място за инвестиции и правене на бизнес”, заявява премиерът на страната Дейвид Камерън, стартирайки кампанията през 2011 г. „Ние сме нация от изобретатели, които са помогнали да се оформи светът, такъв, какъвто е днес”, добавя Джереми Хънт, министър на културата.

Видеоклиповете са действително много любопитни и приятни. От тях можете да научите интересни подробности за Оксфордския университет, да чуете съветите на Сър Ричард Брансън, да научите любопитни неща за музиката на Острова и да видите прекрасни изгледи от природата на Великобритания. А най-пълна и прясна информация за кампанията GREAT ще откриете във Фейсбук групата на инициативата.

Публикации от серията