Британците не са расисти към българите и румънците

Британците не изпитват расистки чувства към българите и румънците, твърди ново проучване на независимата организация „Бритиш Фючър”. Все пак, 77% от тях признават, че биха приветствали имигранти от двете държави, само ако те работят сериозно, плащат данъци и учат английски, за да се превърнат в част от местното общество.

38% от жителите на Острова смятат, че броят на българите и румънците в страната ще стигне 50 хиляди през 2014г., а 18% са по-склонни да мислят, че този брой ще е между 50 и 100 хиляди. 13% пък са на мнение, че стойността може да достигне дори и 500 хиляди.

Около три четвърти от британците обвиняват правителството си, че не е разяснило какво ще се случи, когато рестрикциите на местния трудов пазар паднат догодина. И действително, британският кабинет многократно отказа да даде данни какви притоци от имигранти от двете най-бедни членки на ЕС могат да се очакват. Неофициалните прогнози са, че е възможно по 50 хиляди българи и румънци да се заселват във Великобритания всяка година. Междувременно изтекъл секретен документ на британското вътрешно министерство дава сведения, че кабинетът иска да наложи горен праг на имиграцията от страни от ЕС, вероятно, на ниво от 75 хиляди на година, тоест, 30 хиляди по-малко от досегашното равнище.

Освен това, 24% от респондентите в проучването са изказали мнение, че страната трябва, макар и с нежелание, да гарантира свободното движение на хора в рамките на Съюза, докато 30% са се обявили за излизане на Великобритания от ЕС, за да се ограничат миграционните потоци към страната.

Свързани публикации