Бъдещето на сайтовете за работа

Бъдещето на сайтовете за работа

Вече 17 години сайтовете за търсене и предлагане на работа са част от ежедневието на българите. Развитието им мина през няколко етапа и по всичко личи, че предстои следващият цикъл.

В началото сайтовете бяха нещо ново, непознато, поради което хората не знаеха дали могат да им имат доверие. С утвърждаването на интернет като среда за правене на бизнес и вършене на работа (първата платена онлайн услуга в България е публикуването на обява в JobTiger.bg), сайтовете постепенно се наложиха и изместиха от пазара обявите във вестниците. (Почти) никой вече не публикува във вестниците обяви за работа.

Междувременно технологиите и интернет се развиха, навлязоха социалните медии, а навиците на потребителите се променят постоянно.

Променя се и околната среда. Най-съществената промяна през 2018 е въвеждането на GDPR – новата европейска регулация за защита на личните данни. Сайтовете за работа, като едни от най-големите оператори на лични данни, трябва да подходят към този проблем особено внимателно.

За да чуе мнението на потребителите и да си изясни какви са очакванията им за бъдещето, през декември 2017 JobTiger проведе JT Creative Lab – инициатива, която да събере желанията и очакванията на хората към идеалния сайт за работа, какви са нагласите и какви са очакванията за потребителското изживяване на ползвателите – търсещи работа и HR специалисти. Паралелно беше направен анализ и на поведението на настоящите клиенти на JobTiger.bg.

Изводите?

Време е за следващия цикъл в развитието на сайтовете за работа. Време е те да се съсредоточат върху основната си дейност, за да могат да дават и на търсещите работа и на компаниите точно услугата, от която се нуждаят през 2018 година.

Какви са първите промени, които са необходими?

Премахване на позиционирането на обявите. Интернет винаги е предлагал прекрасни възможности за търсене и потребителите отдавна са свикнали да работят с тях в интернет магазините, сайтовете за пътувания и т.н. Вместо услугата позициониране на обява, нека да дадем на потребителите познатите им инструменти за търсене, а на компаниите – съвременни инструменти да се откроят и да развиват своята идентичност. Много по-добре за всички потребители е обявите да се показват в хронологичен за публикуването им ред, като се предоставя възможност за гъвкаво сортиране и търсене.

Възможност всяка фирма да оформя визуално сама обявите си. Това е характерно за социалните мрежи, отдавна наложена практика е и няма никаква причина да не се въведе в сайтовете за работа. От друга страна това ще даде възможност на фирмите да покажат индивидуалността си и особеностите на предложената позиция. Интернет е все по-визуален и компаниите трябва да могат да публикуват снимки и видео като част от обявата за работа.

Инструменти за открояване на фирмената идентичност (Employer Branding). Когато първите такива инструменти бяха въведени в JobTiger.bg преди 10 години, понятието беше ново, страната беше в криза и Employer Branding беше важен за малко фирми. В момента по-голямата част от компаниите работят върху идентичността си, но сайтовете за работа печално изостават в предлаганите инструменти. Въвеждането на възможности за повече визуално съдържание: снимки, видео, VR, е минимумът, който трябва да се покрие. В допълнение е важно да се добави повече за адресите на офисите, възможност за позициониране и получаване на упътвания. От полза е и възможността за добавяне на всякаква допълнителна информация – социални придобивки, условия на работа и всичко, което потребителите биха искали да знаят, а компаниите биха желали да споделят.

В заключение трябва да добавим и премахването на безплатните обяви. Те бяха въведени след 2003 г., като към платените обяви бяха добавени възможности за различна приоритизация, според цената на обявата – своеобразен начин за тогавашното време фирмите да се откроят и да покажат, „че са сериозни“. Това ли обаче е нуждата на търсещите работа понастоящем? Дали е от полза на търсещите работа в първите страници на резултатите от търсенето му да се представят платени обяви, или по-скоро тези, които са най-близо до критериите на търсената позиция? Дали и скъпоплатената приоритизирана позиция реално говори нещо за фирмената идентичност на хората, които си търсят работа и носи полза на работодателя?

Опитът ни в HR сферата ме кара да мисля, че съвременните технологии предоставят вече много повече и по-добри възможности компаниите да се откроят, а хората да търсят по-важни за тях критерии новата си работа. Вече има нови начини и двете страни да получават повече стойност в процеса на търсене и предлагане на работа онлайн.

Първите промени при нас вече са направени. Предстоят още много, за които тепърва ще пишем и ще говорим в следващите месеци, но засега стартираме въвеждането и предлагането на вече изброените. Убедете се сами. Посетете обновения JobTiger.bg.

Свързани публикации