Българката Яна Бюрер Тавание е сред 50-те личности на Wired

Българската разследваща журналистка и правозащитничка Яна Бюрер Тавание е номинирана по инициатива на авторитетното списание „Wired” сред 50-те личности, които могат да променят света. В списъка се забелязват имената на философи, учени, дизайнери, технологични директори и писатели.

Инициативата The Smart List 2012 е стартирана от британското списание „Wired”, за да открои онези личности, които имат потенциал да променят света, в който живеем. За целта, известни хора от различни браншове посочват по един човек, който силно ги е впечатлил, и с когото те биха седнали на приятен разговор. Номинирани са лица, които имат свежо и иновативно мислене. Сред интервюираните са Ричард Брансън и Мелинда Гейтс.

Яна Бюрер Тавание е избрана в списъка от 50 души от страна на Езра’а Ал Шафей – интернет активист и основател на MideastYouth.com (неправителствена и некомерсиална организация, бореща се за защитата на прогресивните и различни възгледи сред младите хора в Близкия Изток и Северна Африка). Ал Шафей споделя пред списанието, че се е спряла на Яна Бюрер Тавание заради нейния принос към правата на деца и възрастни с физически и умствени недъзи на Балканите, както и заради дейността й на активист към ЛГБТ. Близкоизточната правозащитничка изказва мнение също, че действията на Яна имат резонанс и извън региона, а целите й се отличават с необходимия потенциал, за да се осъществят.

Шафей и Тавание се запознават по време на едно от изданията на TED. Тук можете да видите презентацията на Яна на TEDxBG от 2011 г.

Свързани публикации