Чия заплата е по-висока? На постоянните служители, назначени директно от работодателя, или на фрийлансърите?

Чия заплата е по-висока? На постоянните служители, назначени директно от работодателя, или на фрийлансърите?

Преобладаващата част от служителите (78%) все още вярват, че да работиш като постоянен служител, назначен директно от работодателя, е по-добре отколкото да си външен сътрудник, т.е. фрийлансър. Основната причина за това е гаранцията, че редовно ще получават заплата. Това показват резултатите от международното проучване Paylab Data Research, което се проведе през май и юни 2018 сред 42,800 души в 11 европейски държави.

Освен гарантираните редовни доходи, по-голямата стабилност на работното място, която осигурява постоянният трудов договор, също е от решаващо значение. Само 6% от отговорилите, най-вече ИТ специалистите, виждат работата като фрийлансър като по-добър вариант за трудово правоотношение. В работата на свободна практика хората най-много харесват по-голямата свобода и гъвкавост.

Работата за агенция, т.е. наемане чрез компания подизпълнител се възприема като най-лошата форма на заетост.

Общо 11% от респондентите са посочили, че не знаят как да оценят ползите от различните форми на заетост.

Asset 2@2x

Сред най-големите предимства да бъдеш постоянен служител (и да получаваш заплата, от която работодателят удържа данъци и осигуровки) отговорилите на проучването посочват освен постоянния доход и по-голямо чувство за сигурност. Последното се дължи на редовните социални и здравни осигуровки, стабилност и гарантирани социални обезщетения в случай на безработица, пенсиониране, заболяване или отпуск за отглеждане на дете. Работата като постоянен служител се свързва и с по-голяма защита от трудовото законодателство и в някои случаи от синдикатите. Ако работодателят иска да уволни служителя, той дължи предизвестие или плащане на обезщетение. Някои постоянно назначени служители имат допълнителни финансови възнаграждения, включени в трудовите си договори, като 13-та заплата и годишни бонуси.

На трето място респондентите ценят най-много работната среда, която работодателят им осигурява. Други ценени ползи на постоянната заетост включват кариерното развитие и гарантираният платен отпуск.

Asset 3@2x

Графика: Paylab попита респондентите според тях кое е най-голямото предимство да бъдеш служител, назначен директно от работодателя, т.е. част от постоянния състав на компанията, в сравнение с това да си външен сътрудник.

На практика фрийлансърите могат да работят за много компании едновременно, да издават фактури за услугите си и да водят собствено счетоводство. Според изследването Paylab Data Research това се счита за по-изгоден начин на работа от едва 6 % от служителите. Подобни нагласи преобладават особено сред ИТ специалистите, както и експертите в областта на финанси и счетоводство, строителство и недвижими имоти, мениджмънт, администрация и маркетинг.

В кои сектори най-много се предпочита работата като външен сътрудник/фрийлансър?

1.    Информационни технологии

2.    Икономика, финанси, счетоводство

3.    Строителство и недвижими имоти

4.    Мениджмънт

5.    Администрация

6.    Маркетинг, Реклама, ПР

Според участвалите в проучването, най-големите предимства на фрийлансинга са мобилността и гъвкавото работно време. Това е свързано главно с по-благосклонния подход към присъствието на работа в определено време, което е по-характерно за работата като постоянен служител.

Третото най-ценено предимство е възможността за работа за няколко компании едновременно, следвана от способността самостоятелно да се взема решение за работното натоварване, както и по-голямото чувство за независимост.

Asset 4@2x

Графика: Paylab попита респондентите според тях кое е най-голямото предимство да бъдеш външен сътрудник, т.е. фрийлансър, който издава фактури за услугите си, вместо постоянен служител.

Ново! от Zaplatomer.bg: Доклад за заплата

От началото на месец август 2018 г. всеки, който има нужда от повече подробна информация за адекватността на заплатата, която получава или предлага на пазара на труда, може да закупи анализ на възнаграждението за конкретна позиция в Zaplatomer.bg.

За разлика от традиционните скъпи проучвания, които боравят само с официални данни от компаниите за заплащането, докладът за заплати от Zaplatomer.bg е изготвен с данни, въведени анонимно от самите посетители, които по този начин посочват пълния, реален размер на доходите си под формата на заплати, бонуси и нематериални придобивки. Данните обхващат заплати по позиция, регион, образование, трудов стаж, големина на компанията, бизнес сектор; данни за месечната заплата и общата заплата, включително бонусите; анализ на финансовите придобивки и годишните бонуси; информация за средната заплата и нематериалните придобивки.

При събирането на данните се преминава през строги етапи на прецизиране на информацията, а данните са валидни 12 месеца. Paylab оперира на редица локални пазари (предимно в Европа) чрез свои партньори. Във всяка държава се използва една и съща методология и се задават едни и същи въпроси на респондентите. Zaplatomer.bg сравнява заплатите на потребителите анонимно, като освен възможност за закупуване на доклад, им предоставя и безплатен анализ и съвети. Потребителите на сайта са хора, които обмислят промяна в кариерата и търсят релевантни източници на информация.

В Zaplatomer.bg работодателите могат да ползват онлайн приложение за анализ на една, пет или неограничен брой длъжности, както и възможност за поръчка на специално изготвен персонализиран доклад.

Засега най-голям интерес към анализ на заплатите проявяват работодатели от сектори като информационни технологии, производство, търговия на дребно, дейности, свързани с наемане на работа и консултиране, хотелиерство.

Докладите от Zaplatomer.bg, които включват анализ на заплата, са подходящо решение за компании, които имат нужда от бърз, ефективен и достъпен анализ на възнагражденията.

Информация за изследването
Международното проучване сред служителите Paylab Data Research редовно проследява тенденциите сред възнаграждението и придобивките на служителите. Изследването се провежда онлайн в 11 държави чрез локалните сайтове за сравнение на заплати сред извадка от 42,800 респонденти на различни позиции.  БългарияZaplatomer.bg (7,890 респонденти), ЧехияPlaty.cz (9,134 респонденти), СловакияPlaty.sk (3,252 респонденти), УнгарияFizetesek.hu (4,978 респонденти), СловенияPlaca.si (973 респонденти), ХърватияMojaPlaca.hr (7,564 респонденти), СърбияInfoPlate.rs (1,314 респонденти), ЛитваManoalga.lt (3,090 респонденти), Латвия Algas.lv (2,440 респонденти), Финландия Palkkadata.fi (1,290 респонденти).

Свързани публикации