Делян Лилов (Musala Soft): „Компаниите продават себе си на пазара на труда“

Приключваме репортажите си от тазгодишната HRU „неконференция“, провела се в София с интервю с изпълнителния директор и съосновател на Musala Soft Делян Лилов. Мениджърът бе един от първите лектори по време на събитието тази година. В неговия панел се обсъждаха реалните проблеми пред подбора на ИТ специалисти в България днес.

„Правилата на играта се промениха. В момента не хората си търсят работа, а работата трябва да намери хората. Де факто компаниите продават себе си на пазара на труда“, казва Лилов. Според него това означава, че работодателите трябва да осъзнаят, че всъщност HR специалистите са новите експерти бизнес развитие, ключови за бъдещето на компаниите. Той илюстрира, че управляваната от него компания, не и без помощта на възприемането на подобен подход, отчита 30% ръст на приходите през изминалата година.

Иначе според Делян Лилов няма лесен изход от настоящите затруднения в подбора в ИТ сектора. Единственият подход трябва да е комплексен – привличане на специалисти отвън, преквалификация, активна работа по обучения, подкрепа от страна на държавата, така че компаниите да могат да са по-агресивни в наемането на неопитни специалисти, до сериозна работа с ВУЗ, които до няколко години да увеличат капацитета си (включително в квалификацията на обучители на ИТ специалисти).

От интервюто ще разберете защо изпълнителният директор на една от най-популярните български ИТ компании вярва, че всъщност проблемът е „по-скоро структурен“ и е осезаем основно в недостига на специалисти от среден клас, които обаче са гръбнака на индустрията.

Софийското издание на световната инициатива HR Unconference (HRU) се проведе за втора поредна година в средата на април.  HR „неконференциите“ са международна серия от събития, в които акцентът е върху свободната комуникация и споделянето на опит и идеи между специалисти в областта на човешките ресурси, подбора на персонал, управители на компании и други. Събитията са организирани в повече от 50 държави и са събирали над 6000 души от целия свят.

Свързани публикации