Дигитализацията на бизнеса не значи роботи, а е шанс за HR да поеме водещата роля

Дигитализацията на бизнеса не значи роботи, а е шанс за HR да поеме водещата роля

Топ мениджърите в много индустрии използват новите технологии като решения за бизнес анализи, мобилност, социални мрежи, умни устройства и за да променят отношенията с клиентите, вътрешните процеси, бизнес моделите и т.н. Дигиталната трансформация стои в челните редици на списъка със задължителни следващи стъпки на бизнесите и за това си има причина. Светът се променя бързо. Според анализ на Boston Consulting Group в последните 50 години средната продължителнсот на живота на корпорациите е спаднал от 60 на 15 години. От глобализацията и бързия технологичен напредък до постоянно променящите се изисквания за удовлетворение на клиентите, посланието е ясно: дигитализирай се или фалирай. Всеки трябва да се заеме с дигиталната трансформация или рискува да няма бъдеще. Въпреки това съществува несъответствие между очевидната нужда от дигитализация и реално постигнатото до момента. Например според Cisco – 40% от интернет трафика се дължи на 7 милиарда мобилни устройства, а в същото време HR екипите изостават с много в доставянето на мобилни решения. Или пък да погледнем проучване на Deloitte за тенденциите в човешкия капитал от 2016 г., което показва, че 92% от компаниите се опитват да се реорганизират по начин, който да им позволи да изградят тази нова дигитална култура, но само 14% от тях знаят как да постигнат това.

Най-лесно е да решим, че успешната дигитализация ще се опре на инвестициите и разработването на нови технологии, вероятно измествайки ръчния труд с автоматизирани процеси. Въпреки обаче, че се спекулира силно как изкуственият интелект скоро ще замени хората на работното място, реалността просто все още не е такава.

Най-важни са хората

В центъра на всеки успешен бизнес все още са хората. Засега, а и в обозримо бъдеще зад всяка иновация и организационна промяна все още ще стоят човешки същества. Колкото по-талантливи са те, колкото по-релевантни са уменията им спрямо поставените им задачи, толкова по-успешна ще е дигиталната трансформация. За някои “digitally native” компании като Google, Amazon, Netflix и т.н. рецептата за дигитален успех е лесна. Те вече са добре позиционирани да привличат и задържат най-добрите нови таланти в областта и да им се отплащат богато, същевременно вдъхновявайки ги да са част от най-важните нововъведения.

Предизвикателството пред компаниите, които трябва тепърва да преминат от старата „аналогова“ в дигиталната реалност, обаче е съществено. Как финансовите институции, производствените предприятия, логистичните компании ще осъществят работеща дигитална трансформация? Човешкият капитал води този процес по няколко ключови начина:

Първо, иновациите изискват хората – подкрепени от технологиите – да мислят критично и да бъдат креативни. Технологиите не могат да успеят без хората зад тях, които да ги използват стратегически правилно.

Второ, човешките умения все още са водещи. Според проучване на PwC, 77% от изпълнителните директори се притесняват, че недостига на умения в компаниите им може да ограничи растежа. Това, което е по-интересно обаче, е че те намират меките умения – креативност, иновативност, емоционална интелигентност – за най-важни, но и най-трудни за намиране. Точно тези способности не могат да бъдат заменени от машини. Може да се изненадате, но меките умения се ценят много повече от технологичните. В същото проучване, на въпроса кои е най-важното за успех в дигиталната среда, само 18% са посочили технологичните умения за най-ключови – както за мениджърите, така и за обикновените служители.

Трето, според друго проучване – на Harvard Business Review – организациите, които водят цифровата трансформация, печелят повече. Но какви са ефектите върху човешкия капитал? Разпространеното схващане е, че въвеждането на повече технологии води до загуба на работни места. Реалността е, че дигиталната трансформация всъщност може да даде резултат в повече ангажирани хора. Само 16% от изпълнителните директори планират да съкратят щата на компаниите си в следващите 12 месеца, и само 4% ще го направят заради технологизация. В същото време 52% от мениджърите са заявили, че ще наемат повече служители. Като цяло изпълнителните директори ясно виждат стойността от свързването на технологиите с уникалните човешки качества.

Възможност за HR

Бизнес лидерите не могат да се справят с безпрецедентната промяна, причинена от технологиите, които преобразуват до неузнаваемост бизнес моделите и радикално променят преживяването на работното място. Това е шанс за HR специалистите да поемат водачеството и да осигурят осезателна полза за бизнеса и екипите, които го обслужват. Дигитализирането на HR може да подпомогне бизнеса по три ключови начина:

  1. Дигитално учене – уменията на организацията трябва винаги да отговарят на постоянно сменящата се среда. Спазването на темпото е критичен фактор за успех в дигиталния свят, което прави „дигиталното“ учене повече императив, отколкото опция. HR екипите могат да гарантират, че то се случва както трябва, измерва се и се оптимизира.
  2. Дигитално работно място – да се даде на служителите начин за свързване и съвместна работа с модерно, дигитално преживяване. Обединяването на управлението на персонала, талантите и обучението в една платформа прави по-лесно за мениджмънта и служителите да бъдат по-ефективни и прозрачни в действията си.
  3. Дигитален талант – развиването на готов за дигиталната среда служител за организацията. Дигиталната трансформация дава отражение върху способностите на организацията да привлича топ талантите и да повишава ангажираността на персонала. Все пак, водещите таланти в днешно време са привлечени от модерната работна среда, в която те могат да се почувстват удовлетворени от работата. Цифровият пейзаж се променя бързо, поради което организациите трябва да бъдат максимално гъвкави по отношение на осигуряването на позитивно преживяване за служителите.

 

Дигитализацията и хуманизацията на HR е тема на един от основните панели на третия Business Leaders and HR Meetup, който ще се състои в този четвъртък и петък, 12-13.04. Събитието събира собственици и управители на компании от различни бизнес сектори и HR специалисти от бизнеса на едно място. Целта на тези срещи е по време на панелни дискусии да се обсъдят актуалните тенденции и проблеми на пазара на труда и предложения за решаването им. В рамките на двата дни, участниците ще могат да споделят опит, да създадат нови бизнес контакти, да чуят нови гледни точки, и да обсъдят различни теми в неформална и приятелска среда. За повече подробности и заявяване на участие: https://www.jobtiger.bg/business-leaders-and-hr-meetup/

Свързани публикации