Директори и мениджъри получават финансови бонуси, въпреки слабото си представяне

Британските мениджъри продължават да получават финансови бонуси, независимо от слабото си представяне, сочи нови проучване, цитирано от BBC.

Наблюденията върху заплащането на 70 хиляди мениджъри във Великобритания показват, че една трета от тези, които получават финансови бонуси, се представят на ниво, което не е задоволително. Паричните премии на слабо представящите се изпълнителни директори са средно 45 хиляди паунда годишно, а тези на неспособните старши мениджъри, са около 9 хиляди паунда.

Ан Франке, директор на Chartered Management Institute, провел изследването, обяснява ситуацията така: „За нещастие, изглежда е много по-лесно да се възнаграждава слабото представяне, отколкото да се преживее неудобството да се проведат трудни разговори с лошо представящите се сътрудници“. Тя допълва, че в днешно време бонусите могат да се разглеждат вече като част от нормалното заплащане, а не като награда за усърдната работа.

Икономистите от CMI добавят, че друга причина бонусите да се раздават щедро е в „миналата слава“ на мениджърите и директорите. Когато се добави и проблемът с трудността да се намерят квалифицирани служители, да се наемат и задържат, тенденцията за необосновани парични премии изглежда ще продължи и ще тласка заплатите и бонусите нагоре и в бъдеще.

Ситуацията с необоснованите заплати и премии на висшия мениджърски персонал е разпространен в много държави и постепенно води до серия от негативни последици с потенциал за сериозни икономически последици – демотивирани от очевидната несъстоятелност на тази система служители, затъващи компании и масово засилване на убеждението, че не компетенциите се възнаграждават, а „постовете“.

Свързани публикации